Kočky často trpí záněty močových cest. Nemoci lze předcházet

 Mazlíčci 
21. listopadu 2017 15:29 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Zánět močových cest je pro kočku velmi bolestivý Internet
Kočky poměrně často trpí záněty močových cest a ledvin. Obvykle k nemoci dochází vlivem nevhodné stravy, obzvláště u kastrovaných koček. Nemoc je pro kočičku velmi bolestivá, proto je dobré se zamyslet, jestli pro její zdraví děláte opravdu maximum.

Na zdraví kočičích ledvin má strava opravdu významný vliv. Pokud krmivo obsahuje příliš mnoho fosforu a proteinů, je to pro ledviny velká zátěž. Obzvláště kastrované kočky a kocouři by měli dostávat stravu speciálně připravenou pro ně.

Jak problém s močí odhalit

Nemoci močových cest a ledvin se projeví v pH moči. Pokud je zvíře zdravé, mělo by mít moč kyselou a hodnota pH by měla být 4. Když je ale moč zásaditá, začnou se v ní tvořit krystalky, které močové cesty zvířete ucpávají, což vede k obtížnému a bolestivému močení. V lékárně si můžete koupit papírky na určení pH a když kočka močí, papírek jí podstrčit. Tato metoda je ale trochu náročnější.

Pohodlnějším řešením je pořídit si speciální stelivo, které obsahuje indikátor pH moči. Jakmile se hladina pH moči zvýší, stelivo hned změní barvu. Za pohodlí si ale připlatíte, protože cena tohoto "diagnostického" steliva je proti normálnímu podstatně vyšší.

Nejlepší je prevence

  • Svému kočičímu miláčkovi dopřejte kvalitní granule, kastrovaným kočkám a kocourům pak krmivo pro kastráty. Existuje i krmivo pro zdravé močové cesty u koček.
  • Důležité je také zajistit kočce neustálý přístup k pitné vodě. Ta by měla být každý den čerstvá.
  • Dbejte rovněž na čistotu kočičího záchodu. Pokud máte koček více, je vhodné každé pořídit vlastní záchod. Denně je nutné stelivo čistit od moči i exkrementů a jednou za týden pak stelivo vyměňte úplně. O tom, jakou toaletu pro kočku vybrat, jsme psali zde.

Léčba zánětu močových cest

  • Při ucpaných močových cestách se zvíře bez pomoci veterináře neobejde. Ten čtyřnohému pacientovi zavede do močových cest katetr a obsah močového měchýře odsaje.
  • Pro zneškodnění bakteriální infekce se podávají antibiotika, protizánětlivé léky na odstranění zánětu močových cest.
  • Pokud se záněty opakují, může veterinář doporučit i operaci, při které se zúžená část močových cest zcela odstraní.
  • Někdy je třeba také nasadit klinickou dietu. Speciální krmivo pak musí kočka či kocour dostávat už po zbytek života.

Každopádně problémy s močovými cestami a ledvinami u svého mazlíčka nepodceňujte. Když se už močové cesty zcela ucpou, ledviny nedokáží z krve filtrovat toxické látky. Pokud tento stav trvá 24 hodin, může dojít k nevratnému poškození ledvin a po 36 hodinách bez odborné péče zvíře obvykle v bolestech umírá.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008