Chcete netradičního domácího mazlíčka? Pořiďte si obřího šneka nebo švába

 Mazlíčci 
10. listopadu 2017 12:04 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Madagaskarský šváb dorůstá délky až 10 centimetrů Shutterstock
Uvažujete o tom, že byste si na Vánoce pořídili nějakého netradičního domácího mazlíčka? Velké oblibě se poslední dobou těší jak miniprasátka, tak holandská zakrslá kozička. Jde o poměrně nenáročná zvířata, která jsou velmi učenlivá.

Pes, kočka, králík nebo papoušek. To jsou prakticky dnes běžní domácí mazlíčci. Ale zkuste sobě nebo svým dětem pořídit něco skutečně originálního. Ti otrlejší si mohou chovat například obřího šneka či si dokonce ochočit švába.

Miniprasátko

Miniprasátka si v posledních letech doslova získaly celý svět. K těm nejběžnějším druhům patří Götingenské miniprase. Jsou nenáročná a údajně chytrá jako pes, dokonce je můžete naučit chodit na vodítku. Chovat je můžete nejenom v bytě, ale klidně je můžete vypustit na zahradu, protože neryjí, ale pasou. Takže vám naopak pomohou se sekáním trávníku. A jsou vhodná i pro alergiky. Podrobněji o jejich chovu jsme psali více zde.

Zakrslá kozička holandská

Koza, kdysi symbol venkova, se už také stala domácím mazlíčkem. Přesněji řečeno jde o holandskou kozu zakrslou. Má velmi klidnou, mírnou povahu, a hlavně potřebuje kontakt s člověkem. Kozičky jou totiž velmi mazlivé. Dorůstají výšky kolem 45 cm a v dospělosti váží do 25 kg. Do bytu se však nehodí, milují přírodu a výběh. To ale neznamená, že byste je měli zavřít do chléva a krmit je nasekanou trávou. Naopak potřebují lidský kontakt. Kozy milují i různé mlsy, jako jsou jablka, mrkev nebo tvrdé pečivo. Občas je vhodné dát jim do krmiva speciální granule pro kozy. Jinak se mohou prakticky od jara do podzimu pást ve volné přírodě. V zimě jim stačí dobře větraný, ale teplý a suchý přístřešek, dostatek krmení a vody. Inteligencí a chováním připomínají psa.

Švábí mazlíček

Přítomnost švába v domácnosti spíše vzbuzuje zděšení, ale věřte tomu, že jsou i tací, kteří jsou z jejich přítomnosti doslova nadšeni. V každém případě jsou nenároční a neškodní. I mezi šváby jde najít vskutku unikáty a jedním z nich je šváb madagaskarský. Ten je typický svým syčivým zvukem, který vydává při zahnání nepřítele nebo při vyrušení. Dorůstá délky až 10 cm. Šváby můžete chovat v plastových krabicích, které se snadno čistí, ale i v akváriu. K jídlu jim můžete dát prakticky jakékoliv zbytky jídel, protože to jsou všežravci. Ale jinak milují moučné červy, suché pečivo i kousky ovoce.

Africký obří šnek

Na chov tohoto domácího mazlíčka to chce taky  trochu odvahy. Nicméně pokud hledáte skutečně velmi nenáročné zvířátko, je šnek pro vás ta pravá volba. Tento druh obřího šneka, z nichž někteří měří v dospělosti i 30 cm, se dá koupit doslova za pár korun. Chovat je můžete v plastovém boxu s dírkami, ale rozhodně je pro ně vhodnější terárium. Šneci totiž potřebují prostředí, které má až 90 procent vlhkosti a teplotu okolo 27 stupňů. Do terária také umístěte vodní plochu, aby se mohli koupat. Jako podestýlku zvolte kokosový substrát. Nezapomeňte jim dávat sépiovou kost nebo rozdrcené skořápky, aby měli šneci pevnou ulitu. Co se týče krmení, šneci jedí ovoce, čínské zelí i jakýkoliv jiný salát, mrkev, rajčata, vařené těstoviny, odřezky z jablek či okurek.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod