Chcete nenáročného mazlíčka? Pořiďte si obřího šneka

 Mazlíčci 
14. ledna 2018 17:38 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
I když se to na první pohled nezdá, i se šnekem se dobře pobavíte Shutterstock
Šnek je nenáročný tvor, kterého nemusíte denně venčit a ani se o něj nějak složitě starat. Jejich chov se v posledních letech stal velkou módou. Málokdo navíc neuzná, že šnečí obydlí je i velmi hezkým doplňkem do interiéru.

Obří šnek pochází z různých částí Afriky. Je jich asi 250 druhů a patří k největším plžům na světě. Liší se barvou těla a ulit, velikostí nebo tvarem. Jejich pořízení nebude drahé, péče o ně si zase nevyžádá moc času.

Hodí se pro začátečníky i pro větší děti. Jsou tichými společníky. Patří mezi živočichy, kteří jsou aktivní především v noci. Pokud o šnekovi uvažujete, měli byste také vědět, že se dožívají až osmi let.

Domovem šneka je terárium či plastový box

Abyste měli šneka kde uložit, kupte si menší terárium nebo pořiďte plastový box s víkem. Musí být ale dobře větraný. Plastový je praktičtější kvůli snadnější údržbě a menší váze. Vyhovující podestýlkou je kokosový substrát.

Dopřejte ho šnekům v dostatečně vysoké vrstvě, rádi se do ní zahrabávají a ukrývají. K životu potřebují vápník, kvůli tvorbě ulity. Proto nezapomeňte ve zverimexu koupit sépiovou kost. Vodu můžete šnekům dávat třeba do mělké misky.

Nezapomeňte, že šnek potřebuje vlhkost

Prostor šnekům zútulníte různými oblými kameny, větvemi, ale můžete použít i nějakou živou rostlinu. Je potřeba zajistit rosení, nejlépe ráno a večer, aby měli šneci tolik potřebnou vlhkost. Topení nezajišťujte topným tělískem v teráriu, postačí umístit je pod terárium.

Většina šneků je býložravých. Nepohrdnou jakoukoli zeleninou či ovocem, ani zelenými listy – saláty, natí nebo pampeliškou. Občas můžete nabídnout i bílkoviny v podobě sýrů, tvarohu nebo psích granulí.

Terárium je potřeba pravidelně čistit

Šnek sám o sobě nezapáchá, pokud však nebudeme terárium delší dobu čistit, začne nelibě zavánět. Je potřeba čistit stěny od šnečích výkalů, měnit podestýlku a samozřejmě likvidovat zbytky potravy. Plži nepotřebují pravidelné drhnutí, občas je ale můžeme opláchnout pod vlažnou, pomalu tekoucí vodou.

Co se nemocí týče, většinou je jejich příčinou pochybení chovatele. Šnečí zdravotní potíže způsobí často nevhodné prostředí, vlhkost, teplota, chyba ve výživě, úraz nebo bakteriální, parazitární a plísňové infekce.

Pokud se budete o šneka řádně starat, může se stát příjemným společníkem, se kterým si užijete hodně zábavy. Jestli vás šnek nezaujal, zkuste si přečíst o dalších méně obvyklých domácích mazlíčcích.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve