Fretka je chundelaté klubíčko, které nedá nikdy pokoj

 Mazlíčci 
10. února 2018 18:11 / Jan Novák
  5
📷
4 fotografie v galerii
Získáte v ní aktivního, ale i přítulného mazlíčka Shutterstock
Chcete si pořídit zvířátko, ale z nějakého důvodu ne pejska nebo kočku? Pak si vyberte fretku. Je to temperamentní, hravá a atraktivní šelmička a určitě vám udělá mnoho radosti.

Fretka domácí nebo jen fretka je šelma z čeledi lasicovitých. Fretka byla domestikována ze tchoře tmavého. Je to jediná domestikovaná kunovitá šelma. Pokud se ale necítíte na takto aktivní zvíře, vyberte si raději třeba klidného šneka, o kterém jsme psali zde.

Fretka si ráda hraje i v dospělosti

Povahou se podobá kočce, i když na rozdíl od ní neztrácí hravost ani v dospělosti. Její nejoblíbenější hrou je "bojovka“, k níž však fretka pochopitelně potřebuje soupeře. Lehké okousávání rukou a nohou při hře v pohodě přežijete. Pokud si pořídíte fretky dvě, vystačí si při hrách samy a vy máte o zábavu postaráno.

Pohled na poskakujícího tvorečka s nahrbeným hřbetem vydávajícího zvuky, kterými vás vyzývá k boji, vás určitě pobaví. Dospělá fretka se často svalí na záda a lehkým kousáním vyžaduje vaši pozornost. Ovšem stejně tak fretku potěší hračka, která se bude hýbat či vydávat zvuky, třeba míčky s rolničkou.

Váš nový miláček má rád pohodlí

K tomu, aby byla fretka doma spokojená, potřebuje prostornou klec nebo voliéru s pelíškem. Dobře poslouží menší deka nebo polštář, které je třeba kvůli charakteristickému pachu zvířete občas potřeba vyprat.

Klec vysypte savou a neprašnou podestýlkou pohlcující pachy. Musíte ji pravidelně měnit. Vodu fretce připravte do napáječky. Jídlo podávejte dvakrát denně v misce.

Fretka má ráda syrové maso i granule

Stejně jako kočky má fretka ráda syrové masíčko, ale klidně si dá i suché krmení určené pro kočky nebo přímo pro fretky. Spořádá ho asi kilogram za měsíc.

Plánujete-li procházky s fretkou v parku nebo v lese, pořiďte si postroj a vodítko. Dávejte pozor na všechna větší zvířata, která by vaší šelmičce mohla ublížit, hlavně však na psy.

Dejte fretku preventivně očkovat

Začínáte-li se s fretkou teprve přátelit, nezapomeňte ji za každý projev důvěry či náznak poslušnosti odměnit malým pamlskem.

Vyplatí se fretku preventivně očkovat proti psince a vzteklině. Zvířátko by měl pravidelně kontrolovat veterinář, který fretce také ostříhá drápky, zkontroluje uši a případně odstraní zubní kámen.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve