Návod na úžasný psí pelíšek, který se dá lehce vyprat a vydrží opravdu dlouho

 Mazlíčci 
14. března 2018 14:15 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Výběr psího pelíšku není nikdy jednoduchý Shutterstock
Sháníte ideální psí pelíšek? Takový, který bude přímo na míru vašemu pejskovi, bude se vám hodit do interiéru, bude jednoduše udržovatelný a nebude stát moc peněz? U prodejců potřeb pro mazlíčky takový naleznete jen výjimečně. Můžete si ho ale udělat doma.

Pelíšky pro psy, to je věčné téma. Když si koupíte levný, s největší pravděpodobností ho váš pes brzy roztrhne při „stlaní“ a rozhodně ho nebudete moci vyprat. Kvalitnější pelechy možná půjdou díky sundavacímu obalu vyprat, ale cena už určitě nebude nízká. O pelíšcích z pravé kůže, které vypadají luxusně a dají se omývat hadrem, z hlediska ceny raději vůbec nemluvíme.

Přitom pelíšek, který bude přesně podle vašich představ, bude z pevného materiálu a budete moci vrchní vrstvu vyprat, si můžete ušít doma. Budete mít to, co chcete a ještě na tom ušetříte. O čem se může vašemu psu v novém pelíšku zdát, si přečtěte v tomto článku.

Jednoduchý střih

U doma vyráběného pelíšku je velmi důležité navrhnout jeho správnou velikost. Určitě nedělejte střih od oka, ale počkejte, až váš pes ulehne a změřte si jeho délku v co nejvíce roztažené poloze. Plus klidně na všechny strany ještě 10 cm přidejte. Pak si na látku z rubu nakreslete obdélník s naměřenými hodnotami – budete jej potřebovat dvakrát (horní a spodní díl).

Poté ještě zvolte výšku pelechu - pro větší psy alespoň 20 cm - a ustřihněte tak dlouhý pruh, aby vytvořil boční stěnu po obvodu celého pelechu. Vždy si nechte alespoň 1 - 2 centimetry na šití, takže ke střihu na všechny strany tuto hodnotu přičtěte a až poté ustřihněte. Také počítejte s tím, že na kratší stranu obdélníku budete muset přidělat buď suchý zip, nebo klasický s jezdcem, aby se dal obal vyprat.

Dvojitá vrstva

A právě to je výhoda tohoto pelíšku. Nejenže bude vypadat přesně podle vašeho gusta, velikostně bude vašemu psu sedět, ale ještě navíc budete moci jeho obal pravidelně čistit. Pokud vás šití baví, ušijte si obaly dva, abyste je mohli střídat a váš pes nemusel spát jednu noc na zemi, než mu uschne pelech.

Vhodný materiál

Určitě budete vybírat podle vzhledu, na čemž není nic špatného a ostatně proto to také zčásti děláte. Mnohem důležitější je ale vybírat materiál podle kvality, pevnosti a schopnosti odpuzovat špínu, vodu a psí chlupy. Materiálů je nespočet a žádná varianta není úplně špatná. Záleží na tom, zda váš pes do pelechu často hrabe – pak budete potřebovat velmi pevný materiál. Vhodná je i látka, která umí odpuzovat vlhkost a nečistoty. Ovšem není to podmínkou, protože pelech budete moci kdykoliv vyprat.

Recyklace textilií

A co vlastně bude tvořit výplň pelíšku? O tom zatím nepadlo ani slovo, že? A právě teď se k tomu dostaneme. Výplň totiž může tvořit naprosto cokoliv. Tedy jakékoliv textilie, které máte doma, na půdě či ve sklepě a už léta zvažujete, že je vyhodíte. Staré deky, trika, mikiny, tepláky, dětské a jiné oblečení, které už nikdo nenosí. To vše poslouží jako skvělý materiál pro výplň pelíšku vašeho psa. Nemusíte tedy kupovat nic nového, ale naopak recyklujte staré. Jak výplň, tak obal můžete v případě potřeby vyprat a pelech bude jako nový.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008