Skladujte správně granule pro vašeho mazlíčka. Je to velmi důležité

 Mazlíčci 
18. listopadu 2020 14:51 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Špatným skladováním můžete granule snadno znehodnotit Pixabay
Krmení domácích mazlíčků suchým krmivem, tedy granulemi, je v současnosti asi nejoblíbenější způsob, jelikož je nejméně pracný. I tak je ale potřeba si dát pozor, například na skladování granulí, aby nedošlo k jejich znehodnocení.

Stejně jako každé jídlo je třeba správně skladovat i krmivo pro naše čtyřnohé mazlíčky. A to i v případě, že se jedná o granule. I ty se totiž mohou kazit, a tak není vždy nejlepší nápad koupit co největší balení jenom proto, že je za výhodnou cenu.

Teplo a vlhko škodí

Pokud chcete, aby granule zůstali čerstvé, nesmíte je vystavovat teplému a vlhkému prostředí. Jelikož jsou granule od výroby suché, mají tendenci natahovat do sebe vlhkost. Ta však může způsobit vznik plísně, které se navíc nemusíte ani všimnout.

Stejně tak neprospívá granulím ani teplo. Pokud by byly granule na přímém slunci, nebo v teplém prostředí, hrozí, že žluknou, případně ztratí cenné nutriční látky. To, že by měly být granule skladovány v chladu, však neznamená nic dramatického. Postačí, když zajistíte teplotu do dvaceti pěti stupňů. Pokud máte granule s vysokým obsahem masa, rozhodně nic nepokazíte ještě nižší teplotou.

Jak na správné skladování

Už jen proto, aby se ke granulím nedostala vlhkost, je dobré je skladovat buď přímo v originálních zipovacích pytlích, nebo v uzavíratelných boxech. V případě pytlů je pak jen potřeba dbát na to, aby byl vždy pořádně uzavřen. Vzduchotěsné uzavření také zaručí, že granule nezačnou oxidovat.

Kromě toho, že tento typ skladování zaručí, že se ke granulím nedostane vlhkost a vzduch, neproniknou dovnitř ani další škůdci, jako jsou myši či moli. Kromě škůdců by se ke granulím neměli dostat ani samotní mazlíčci. To, že by si kočka neměla pochutnávat na psích granulích je snad již jasné. Co dalšího by vaš kočka neměla pozřít, se dočtete zde. Ovšem i pokud by přímo z boxu či pytle ochutnal mazlíček, pro kterého jsou granule určeny, kontaminoval by svými slinami a uvnitř by se začali množit bakterie.

Žádné velké zásoby

Se zásobami granulí to rozhodně nepřehánějte. Kromě toho, že je na každém balení uvedeno datum spotřeby, které byste neměli překračovat, doporučuje se všechny granule spotřebovat do tří měsíců od otevření balení. Pokud váš mazlíček takové množství zkrátka nespořádá, raději velké množství granulí nekupujte, přestože je za výhodnou cenu.

S tím souvisí také prodej granulí do menších sáčků na váhu. Takový nákup nelze v žádném případě doporučit, jelikož si nemůžete zkontrolovat datum spotřeby, ani nevíte, jak dlouho je již originální balení otevřeno. Nemáte také žádnou jistotu, že kupujete požadovanou značku a druh granulí. Můžete se tak nechat napálit obchodníkem, který se tímto způsobem zbavuje prošlých granulí, které by už jinak neprodal.

Mazlíček vám může napovědět

Pokud vaše kočička či pejsek odmítá granule jíst, nemusí se jednat o to, že by byl váš mazlíček rozmazlený a preferoval by pouze určitý druh krmiva. Naopak pestrost v jídelníčku je rozhodně důležitá. Může se jednat o případ, že jsou granule žluklé, zasažené plísní, či jinak znehodnocené, a proto na ně váš chlupáč nemá ani trochu chuť.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve