Pozor na tyto potraviny, mohou vaše domácí mazlíčky i zabít

 Mazlíčci 
25. června 2018 08:08 / Martina Langová
  7
📷
5 fotografií v galerii
Buďte opatrní ve výběru potravin pro psa a kočku Shutterstock
Hodí po nás své nádherné oči a dali bychom jim nejraději celou lednici. Ale krmit psy nebo kočky lidským jídlem může být pěkně nebezpečné.

Následující potraviny byste si měli zapsat do hlavy a ani při ustavičném kňourání vašeho domácího mazlíčka se nenechat zlomit. Možná mu chvilkově uděláte radost, ale zároveň mu můžete pěkně ublížit. Nakonec bude nešťastné zvíře a vy taky, protože vydáte majlant za veterináře. V tom lepším případě.

Psí jídelníček

Jíst by měli granule v základu. Ale přilepšit jim můžeme i masovými konzervami nebo pamlsky, které se prodávají v zoo obchodech. Avšak tyto potraviny by neměl pes dostat v žádném případě. Ani z lásky, ani za odměnu. Byl by to pro něj totiž spíš trest:

Čokoláda – milujeme ji snad všichni. A zatímco nám může po její nadměrné konzumaci naskákat na těle několik nevzhledných faldů navíc, psa může i zabít Už v menším množství je pro něj totiž toxická a ve větším pak i smrtelná. Může za to přítomnost látek jako je kofein, teobromin a vysoký obsah tuku. Pes, který si smlsne na velké dávce čokolády, tak může mít srdeční problémy, které vedou až k úmrtí.

Ovoce - když dáte pejskovi kousek jahody, nic se nestane. Ale pozor si dávejte na exotické ovoce, jako například avokádo nebo papája. A neprospěje mu ani hroznové víno. Může totiž způsobit vážné zažívací potíže, alergické reakce a především vážné problémy s ledvinami. Třešně, meruňky a hrušky zase mohou způsobit nadýmání, průjmy a silnou dehydrataci.

Kofein - ráno si bez kafe asi úplně představit neumíme. Ale rozhodně bychom si měli představit ani nezkoušet nalít trochu tohoto povzbuzujícího nápoje psovi. Kávová sedlina ho sice může lákat, ale při konzumaci pak zapříčiní stimulaci nervového a cévního systému a může způsobit zvracení, neklid nebo dokonce ve vážných případech také smrt.

Ořechy - malé děti by je neměly jíst zhruba do jednoho roku věku. Psi nikdy! Nejnebezpečnější jsou naše české vlašské anebo čím dál více populární makadamové ořechy. Pro psí organismus jsou obrovsky toxické. Způsobují alergické reakce, špatnou koordinaci i třesavku. Smrtelné mohou být pro psy, kteří mají vrozené srdeční potíže. Takže ani kousek zákusku s ořechovým korpusem! Tyto oleje však zajistí vašemu psovi zdraví.

Cibule - nás chrání před nemocemi z nachlazení, ale i lidem s nemocným žaludkem umí pořádně znepříjemnit den. Natož pak psovi, kterého nadýmí.

Citlivá kočka

Na rozdíl od psů jsou kočky ještě více citlivé na to, co jim podáme. Takže ideálně bychom je měli krmit kvalitními granulemi, případně masovými kapsičkami. A stejně jako psům, i kočkám můžete občas dopřát pamlsek jim určený. Co by však v žádném případě neměly pozřít?

Čokoláda – netřeba se opakovat. Stačí si znovu přečíst odstavec určený pejskům. Zde už jen můžeme dodat, že kočky jsou mnohem citlivější než psy a smrtelná dávka je tudíž menší. Může jim způsobit zástavu srdce. V lepším případě dezorientaci, zvracení a pomočení.

Mléko – mysleli jste si, že je pro kočku přirozené? To rozhodně ne. Je přirozené kočičí mléko v podobě kojení prvních pár týdnů po narození. Kočičí mléko má specifické složení, které nezatěžuje žaludek a trávení. Zato mléko kravské je díky obsahu laktózy špatně stravitelné a může způsobit ošklivé zažívací potíže v podobě zvracení či průjmu.

Hrozny - obsahují nebezpečné toxiny, které mohou mít po konzumaci za následek selhání ledvin. Podobně působí i sušené rozinky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47