Alergie trápí stále více zvířat. Pomozte svým mazlíčkům se jí zbavit

 Mazlíčci 
29. června 2018 09:09 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Některá krmiva mohou mazlíčkům ublížit Shutterstock
Alergie má čím dál tím víc lidí, ale také domácích mazlíčků. Alergie na prach nebo třeba pyly trápí celou třetinu psů. Málokdy se vyléčí zcela, je však možné její příznaky natolik eliminovat, že nám nebude znepříjemňovat život.

Jde o civilizační chorobu, která nepostihuje jen lidi, ale ve stále větší míře také psy a kočky. Psí alergie ale většinou nevznikne jen tak, často za ni mohou nevhodná průmyslová krmiva, případně může nastat i po bleším kousnutí. Alergie u psů se projevuje příznaky, které zahrnují časté škrábání, zanícenou kůži, ekzémy v okolí řitních žlázek, zarudlé ušní boltce nebo zvracení. Co s tím jde dělat?

Obilniny jako spouštěč?

V poslední době se objevuje také čím dál tím víc zvířat, která jsou citlivá či přímo alergická na lepek. Podle čerstvé statistiky je to každý sedmý pes. Majitelé pak zkouší nejrůznější metody, jak svého mazlíčka nepříjemných alergických projevů zbavit, přitom pomoc je blíž, než si myslí.

Stačí jen vyměnit granule. Ideálně za bezlepkové. Většinou jsou zvířata citlivá na některou ze složek granulí, většinou jde o pšenici nebo sóju, nebo chemické konzervanty typu BHA, BHT či sorban draselný. Až příště půjdete kupovat granule, dobře si pročtěte složení a dávejte si pozor na to, jestli se tam některá z těchto složek neobjevuje. Je totiž dobré mít na paměti, že alergie se neobjeví hned, ale může vzniknout až dva roky od počátku konzumace nevhodných granulí.

Nejlépe uděláte, koupíte-li speciální hypoalergenní granule. A ještě lépe, koupíte-li je přímo u svého veterináře nebo se s ním poradíte, jaké koupit. Hypoalergenní granule mají takové složení, že riziko vzniku alergie je téměř nulové. Obsahují většinou jen jeden druh bílkovin. Co se masa týče, snažte se vyhýbat kuřecímu, které pro zvířata rozhodně není ideální. Zvlášť, pokud už nějakou alergií trpí. Lepší je maso jehněčí, krůtí, zvěřina nebo losos. A pozor, některé potraviny mohou vaše mazlíčky i zabít.

Okolní spouštěče

Alergie však krom špatně zvoleného jídla může mít na svědomí dědičnost nebo hormonální nerovnováha. Pokud tedy budete tento problém řešit s veterinárním lékařem, nechte svému mazlíčkovi udělat kompletní krevní testy. Ty mohou napovědět mnohé. Alergie, kterou má na svědomí hormonální nerovnováha, vzniká většinou až po sedmém roce života. Dalším spouštěčem mohou být parazité, na svědomí mají většinu kožních obtíží. Je proto nutné důsledně zvíře odčervovat. V neposlední řadě pak může ovlivnit vznik alergií rasa zvířete – jorkšíři nebo pudlové trpí tímto zdravotním problémem více.

Přírodní léčba

Alergie pochopitelně řešte tak, jak vám poradí váš veterinář. Jako doplněk je však možné sáhnout po některých přírodních doplňcích. Velmi úspěšným bojovníkem při alergiích je ostropestřec. Jsou to semena, která stačí rozdrtit a zamíchat do jídla. Nutný je pak dostatečný pitný režim. Ten může být doplněný velmi slabým čajem z měsíčku nebo rozmarýnu. Vyzkoušet můžete i přípravky z pupenů – jde o takzvanou gemmoterapii. Tady se nejlépe uplatňuje černý rybíz, černý bez nebo ořešák. Pro mazání psí srsti je pak vhodný olej z měsíčku nebo lopuchu. Osvědčují se zejména při ekzémech.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47