Čeká vaše fenka štěňata? Nezapomeňte jí změnit stravu, ať je zdravá ona i mláďata

 Mazlíčci 
20. září 2019 17:26 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pokud fena čeká štěňata, musí vydatně jíst Shutterstock
Máte doma fenku, která je březí? Tak to byste měli co nejrychleji změnit její dosavadní jídelníček. Čeká ji totiž velmi náročné období, které jí pomůže překlenout i vhodná strava. Díky ní bude spokojená a zdravá nejen vaše fenka, ale později i její máďata.

Fenky stojí veké úsilí štěňata donosit, porodit a bezpečně provést prvními týdny života. Více než kdy jindy je proto důležité, aby ve stravě skutečně dostávala všechno, co potřebuje. Krmivo pro dospělé psy, které feně dáváte, je skvělé pro každodenní krmení, neobsahuje však živiny navíc, které během březosti potřebuje (zejména pokud čeká větší počet štěňat).

Vyšší výživové nároky březích fen (potřebují více energie a proteinů) plně uspokojí vysoce kvalitní krmivo pro štěňata. Díky krmivu pro štěňata bude mít fena v období březosti i po porodu dostatek sil.

Proč je dobré dávat březí feně krmivo pro štěňata

Krmivo pro štěňata obsahuje více klíčových živin a energie než krmivo pro dospělé psy a je také stravitelnější. O všech těchto aspektech je nutné při krmení březí feny uvažovat.

Budete-li jí dávat krmivo pro štěňata od 3. až 4. týdne březosti, bude mít dost sil, a později bude předávat živiny štěňatům v mléce.

Fena by měla na novou stravu přecházet pozvolna, aby se její zažívání změně postupně přizpůsobilo. Nejprve jí dávejte krmivo pro štěňata do jejího stávajícího krmiva a postupně zvyšujte podíl nové stravy, dokud nové krmivo zcela nepřeváží. Při výběru krmiva pro štěňata berte v potaz velikost feny a také její preference v oblasti krmení.

V jedné porci suchého krmiva je více kalorií než v jedné dávce vlhkého krmiva. Pokud tedy březí feně dáváte pouze vlhké krmivo, krmte ji častěji nebo jí dávejte větší porce, aby získala potřebnou energii navíc – zejména pokud čeká větší počet štěňat. Můžete jí také dávat směs vlhkého a suchého krmiva, aby maximálně využila výhody obou receptur. A samozřejmě nezapomeňte na přístup k čisté vodě.

Jak určit množství krmiva

Během prvních týdnů březosti dávejte feně obvyklou krmnou dávku. V této počáteční fázi může fena občas krmivo odmítat nebo jí bude mírně nevolno a může i zvracet – velmi se to podobá "ranní nevolnosti", kterou prožívají těhotné ženy. Může to pro vás být zneklidňující, ale nemějte obavy – je to zcela normální. Pokud vás ztráta chuti k jídlu znepokojuje nebo je feně špatně delší dobu, obraťte se na veterináře.

Zhruba od 5. týdne březosti začněte feně velmi pozvolna zvyšovat velikost porcí. Každý týden mírně zvyšte krmnou dávku tak, aby se v devátém týdnu březosti její obvyklá porce zvýšila přibližně o třetinu. Do té doby by se hmotnost feny měla zvýšit asi o 25 % nebo více, pokud čeká více štěňat.

Příjem stravy kontrolujte a jednotlivé porce odměřujte, aby nedošlo k překrmování a fena nebyla obézní. Obezita komplikuje průběh březosti a porodu. Pokud vás na tělesné hmotnosti vaší feny cokoliv znepokojuje, obraťte se na svého veterináře. O tom, co vše může nadváha psům způsobit, jsme psali zde.

Zejména v poslední fázi březosti je dobré dávat feně krmivo častěji a v menších dávkách. V bříšku plném štěňat totiž není příliš místa na krmivo.

Období kojení

Kojení novorozených štěňat je pro matku velká dřina. Mají-li ze štěňat vyrůst velcí a silní psi, musí dostávat spoustu výživného mléka. Feny vyprodukují pro svá štěňata více mléka než lidské matky.

Aby měla fena dostatek energie na kojení, měla by až do odstavu dostávat krmivo pro štěňata. Díky vyššímu obsahu kalorií a potřebných živin bude moci pro svá štěňata produkovat vysoce kvalitní mléko.

Během prvních 1 - 3 týdnů kojení zvyšte počet porcí ze dvou na tři denně. Do 4. týdne, kdy produkce mléka dosahuje vrcholu, jí dávejte až 4 porce denně. Velikost porcí byste měli v době kojení zvyšovat podle následujícího klíče:

  • První týden: 150 % normální porce
  • Druhý týden: 200 % normální porce
  • Třetí týden: 300 % normální porce

Záleží na velikosti feny i počtu štěňat

Velikost a četnost porcí, které budete dávat feně během kojení, závisí na tom, jakého je plemene a kolik má štěňat. Pokud kojí více než čtyři štěňata, bude potřebovat spoustu energie. Měla by mít tudíž neustálý přístup ke krmivu.

Feny kojí novorozená štěňata zhruba 6 - 8 týdnů, štěňata však mohou být pozvolna seznamována s pevným krmivem již od 3 - 4 týdnů věku. Po odstavu začněte feně postupně snižovat krmnou dávku, dokud neklesne na úroveň před zabřeznutím.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47