Kanárek patří mezi nejoblíbenější chované ptáky. Je společenský a nenáročný

 Mazlíčci 
03. října 2018 06:38 / Jan Novák
  0
📷
5 fotografií v galerii
Za dobrou péči se odmění krásným zpěvem Shutterstock
Kanárek patří mezi nejoblíbenější drobné exotické ptáky. Jeho chov není náročný, proto je vhodný i pro začínající chovatele. Je společenský a za dobrou péči se vám odmění krásným zpěvem.

Kanárci patří mezi nejrozšířenější ptáky chované v klecích. Prapředek kanárů vyšlechtěných v mnoha barvách a variacích je nenápadně zbarvený a pochází z Kanárských ostrovů. Domácí kanáři vznikli jeho křížením s jinými pěnkavovitými ptáky. Pokud by vám kanárek nestačil, zkuste třeba korelu.

Existuje několik stovek barevných variant. Mohou být i kadeřaví nebo s chocholkou. Nejčastěji kanárci měří okolo 14 centimetrů. Rozlišit jejich pohlaví může být obtížné. Vodítkem může být zpěv, zpívají totiž pouze samci. Proto jsou také často chováni osamoceně.

Zařízení pro chov

Kanáři jsou ptáci poměrně nenároční. Chovat je můžeme doma v kleci nebo v bytové či venkovní voliéře. Jde ale o ptáky teplomilné, a proto je lepší je v chladných měsících zazimovat. Snášejí se dobře i s jinými druhy, jsou velice společenští.

Uvnitř ubikace nesmí chybět vhodná, nejlépe přírodní, bidýlka. Dále zde umístíme nádoby na krmení a vodu. Kanáři se rádi koupou, takže je dobré jim tuto možnost také ve vhodné formě poskytnout.

Krmení kanárků

Nejlepší je kupovat přímo speciální směs namíchanou pro tyto drobné ptáky. Zejména pro podporu hnízdění se doporučuje přidávat vaječnou míchanici a zelené krmení. Ptáci mají rádi i čerstvá semena plevelů. Na přilepšenou podáváme třeba kousky ovoce. K dispozici musí mít ptáci sépiovou kost.

Hnízdění

Kanáři dávají přednost otevřeným hnízdům, jako jsou hnízdní košíčky nebo napůl otevřené budky. Je dobré jim poskytnout nastříhané sisalové provázky nebo bavlněná vlákna pro vystlání hnízda. Jsou nenároční, dokážou zahnízdit i v malé kleci.

Samice snáší až pět světle zelených vajec, sedí na nich přibližně 14 dní. Samec krmí samičku i mláďata po celou dobu hnízdění. Po 14ti dnech od vylíhnutí vylétají mláďata z hnízda. Rodiče je ovšem ještě nějaký čas vodí a příkrmují.

Pokud by vám kanárek nestačil, zkuste třeba korelu

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte papouška? Budete se divit, co všechno dokáže společenská korela. Je to rodinný mazlíček, který se naučí slova i melodii. Je to nenáročný pták, kterého můžete chovat v kleci i ve venkovní voliéře

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008