Tyhle potraviny své kočce nikdy nedávejte. Ublížíte jí

 Mazlíčci 
01. září 2018 12:20 / Martina Langová
  5
📷
4 fotografie v galerii
Lidské jídlo může být pro kočku smrtelné Shutterstock
Chtěli bychom jim udělat radost a naservírovat něco dobrého. Jenže u čtyřnohých mazlíčků musíme hodně přemýšlet, jestli jim nějaká potravina nemůže ublížit. A u koček to platí dvojnásob. Lidské jídlo je může klidně i zabít.

Oproti psům mají kočky mlsnější jazýček a vybírají si, co pozřou. Přesto je nutné hlídat, co jí. Některé potraviny, na první pohled neškodné, pro ně mohou být toxické či dokonce jedovaté.

Nemoci z jídla

Nezřídka se stává, že kočka po lidském jídle může dostat zažívací obtíže, průjem, zácpu nebo astmatický záchvat. Stát se může i to, že po pozření lidského jídla kočka pojde. Její zažívání je velmi citlivé a ublížit jí mohou i zdánlivě neškodné potraviny. Na co bychom si tedy měli dávat pozor?

Mléko

Vzpomínáte, jak vaše babička nalévala kočce do misky mléko? Tak nějak máme zažité, že je tahle bílá tekutina pro kočku lahůdkou a neublíží jí. Jenže opak je pravdou. Kravské mléko je pro kočku kvůli vysokému obsahu laktózy velmi špatně stravitelné a může jí způsobit velké zažívací obtíže.

Nezřídka se po jeho konzumaci objeví zvracení či průjem. Tudíž bychom kravské mléko měli nechat telatům a kočce jen servírovat pouze v období kotěcím – od maminky nebo v podobně umělého kotěcího mléka, je-li to třeba. Kočičí mateřské mléko či jeho umělá alternativa má totiž specifické složení, které nezatěžuje žaludek a trávení. Pochopitelně, že řeč je nejen o mléku, ale i produktech z něj vyrobených – jogurtech, pribináčcích, zákysech či podmáslí.

Čokoláda

Ublížit může i psovi, pro kočku je však prudkým jedem. Kvůli obsahu alkaloidů je pro ně toxická už ve velmi malém množství. Pokud bude mít kočka štěstí, způsobí jí konzumace čokolády poruchy močení, zvracení a dezorientovanost. V horším případě pak až zástavu srdce. Pokud svoji kočku přistihnete, jak vám ujídá čokoládu, pokuste se okamžitě vyvolat zvracení. Můžete jí podat i aktivní uhlí, ale v každém případě vyhledejte ihned veterináře.

Sladké rozinky

Ani sušené hrozny nepředstavují pro kočku nic dobrého. Ukrývají se v nich totiž nebezpečné toxiny, které přímo ohrožují funkci ledvin. Při požití většího množství rozinek, může kočce hrozit ledvinové selhání. Podobně jako sušené rozinky působí i čerstvé hrozny.

Kosti

Nejsou vhodné pro žádné zvíře. Ani pro psa, natož pro kočku. Vařené kosti mohou způsobit tržné rány v oblasti žaludku. Syrové pak mají zase dávicí efekt. Kosti, které kočka pozře, se mohou v jejím těle rozštěpit a způsobit neprůchodnost nebo roztrhnutí trávicího systému. Jediné kosti, které nejsou kočce zcela zapovězeny, jsou drobné rybí. I tak je třeba dávat jí je výhradně pod dohledem. Ostatní kosti třeba drůbeží mohou být ve stravě v mleté podobě.

Další jedovaté potraviny

Jídelníček kočky je složitou záležitostí, opravdu nemůže sníst všechno, na co by mohla mít chuť. Nebo co bychom měli chuť my jí dát. Obezřetní bychom měli být i v případě kofeinu, ublížit jí mohou sladkosti slazené xylitolem, syrová vejce, syrové maso (především játra) či kynuté těsto. Tyto všechny potraviny se snažte držet od své kočky dál. A vy se držte dál od koček, pokud patříte do této skupiny lidí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008