Štěká váš pejsek příliš často? Zbavte ho tohoto nešvaru rychle a efektivně

 Mazlíčci 
12. září 2018 10:10 / Šárka Sokolská
  21
📷
4 fotografie v galerii
Existují i lepší způsoby, jak mazlíčka odnaučit štěkat Shutterstock
Štěkání je zcela přirozené chování psů. Reagují tak na podněty z okolí, a nebo jsou sami a teskní po svém páníčkovi. Povelem „ticho“ ho můžete naučit se zklidnit. Ovšem nezabráníte tak, aby pes nezačal štěkat, a už vůbec nebudete mít pod kontrolou chvíle, kdy nejste doma.

Na tohle jsou psi odborníci. Chvíli počkají, až se vzdálíte, a pak spustí na celé kolo. Vyčítavé pohledy sousedů vám pak jasně dají najevo, že byste měli svého miláčka nějak usměrnit. A řešení je přitom velmi jednoduché a účinné.

Spása velikosti krabičky od sirek

Už jste slyšeli o obojcích proti štěkání a vytí? Za posledních pár let prošly výrazným vývojem, zmenšily se a jejich použití je jednoduché. Moderní obojky nabízejí řadu propracovaných funkcí a jsou cenově dostupné. Existuje více druhů protištěkacích obojků: zvukové, vibrační, elektronické, sprejové či ultrazvukové. Ideální se jeví obojky elektronické, jelikož vhodně kombinují funkce ostatních typů obojků.

Jak funguje elektronický obojek proti štěkání?

Pokud pes zavrčí či zaštěká, obojek se aktivuje a vyšle zvukový signál. Jestli váš miláček zvesela pokračuje ve štěkání, obojek kromě pípání zavibruje, což je pro vašeho miláčka „poslední varování“. Pokud ani poté nepřestane, dojde na elektrostatický signál, který je pro pejska nepříjemný, ale nikoliv nebezpečný. Jelikož pes velmi rychle pochopí souvislost mezi signály a jeho štěkáním, bude mu brzy stačit pípnutí, maximálně vibrace, aby se uklidnil.

Nemusíme se bát protištěkací obojek používat?

Obavy můžete pustit z hlavy. Často diskutovaný etický či bezpečnostní aspekt používání protištěkacích obojků je podle odborníků zcela irelevantní. U moderních obojků nelze hovořit o týrání zvířat, jelikož musí splňovat velmi přísná kritéria. Navíc je při výcviku běžně používají i zkušení kynologové.

Nemusíte se obávat ani toho, že by obojek reagoval na štěkání či vrčení ostatních psů v blízkosti. Obojek se aktivuje výhradně vibracemi hlasivek psa, který jej nosí.

Je obojek doživotní nutnost?

Vašemu pejskovi bude stačit jen pár dnů, aby přestal štěkat, takže obojek nebude muset nosit stále. Postupem času bude stačit, když vašemu miláčkovi při štěkání obojek jen ukážete. Protože on už bude dobře vědět, co udělal špatně a rychle utichne. Jako odměnu mu pak můžete upéct například skvělé domácí psí sušenky, na které najdete recept zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47