Budete se divit, co všechno dokáže společenská korela

 Mazlíčci 
07. července 2018 13:10 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Je to rodinný mazlíček, který se naučí slova i melodii Shutterstock
Přemýšlíte o tom, že si pořídíte papouška? Rádi byste přitom většího, než je v tuzemsku nejoblíbenější andulka? Pak by vaší volbou mohla být korela chocholatá, mírumilovný společenský pták, který se snadno ochočí.

Korela pochází z Austrálie. Je to nenáročný pták, kterého můžete chovat v kleci i ve venkovní voliéře. Samec je šedý se žlutou barvou, letky má bílé a spodní stranu ocasu černou. Samička je méně výrazně zbarvená. Mladí ptáci vypadají podobně. Pro korely je typická chocholka na hlavě.

Dožívají se dvaceti i více let. Korela je velice dobrý letec. Dobře vychází i s jinými ptačími druhy. Dobře jí bude v prostorné venkovní voliéře, kde bude mít možnost se schovat. Pokud budete mít ptáka doma v kleci, měli byste se mu hodně věnovat. Jak naučit papouška mluvit, jsme psali zde.

Dokáže se naučit několik slov nebo také melodii. Korely nebývají agresivní a neupínají se na jednoho člověka jako některé jiné druhy. Je to proto ideální rodinný mazlíček. Pokud nemáme na ptáka dost času, je lepší pořídit mu společníka.

Klec by měla být co nejvíce prostorná s možností proletu po místnosti. Do klece nebo voliéry dejte různě široká bidýlka, a pokud chcete mláďata, tak i budky na hnízdění. Chybět nesmí misky na krmení, napáječka na vodu a sépiová kost. Korela uvítá i houpačku, zrcátko, hračku nebo ptačí koupelnu. Dno klece by mělo být snadno čistitelné.

Mláďata odchovávají snadno

Korely se živí semeny, ovocem, zrním a bobulemi. Ideální je koupit směs, která obsahuje slunečnici, proso, semenec, oves a ptačí zob. Na přilepšenou můžeme podávat ovoce, zeleninu, naklíčené zrní, listy pampelišky či větvičky na okus.

Korely celkem snadno odchovávají mladé. Budka by měla být vysoká asi 40 centimetrů, dlouhá kolem 25 centimetrů a s otvorem o průměru nejméně osm centimetrů. Korely pohlavně dospívají ve stáří jednoho roku.

Samička snáší tři až sedm vajíček. Sedí na nich 18 až 21 dní a střídá se se samečkem. Rovněž krmení je záležitostí obou rodičů. Mladí z hnízda vylétnou přibližně po měsíci, rodiče je poté ještě dva až tři týdny přikrmují. Po úplném odstavení je dobré mláďata oddělit od rodičů.

Co se nemocí týče, korely chované doma mohou nejčastěji potrápit přerostlé drápky. Vyřešit to lze snadno. Chránit ptáky musíte před parazity, k čemuž vám pomohou různé speciální přípravky. Korely může postihnout i zadržení vejce, chlamydióza, tuberkulóza nebo nádorové onemocnění.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008