Avokádo je jedna z nejzdravějších potravin. Proč ho tedy zvířata v žádném případě nesmí?

 Mazlíčci 
14. července 2019 18:32 / Blanka Štiková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Je mnoho zdravých potravin, které zvířata nesmí Shutterstock
Avokádo je označováno jako takzvaná super potravina, a to díky svým bohatým nutričním hodnotám. Právem se řadí mezi nejzdravější ovoce, jaké můžeme sníst. Skvěle pomáhá také při hubnutí, a také díky tomu má u lidí stále větší oblibu. Pozor, pro zvířata je ale jedovaté!

Avokádo obsahuje 20 různých vitaminů a minerálních látek, obsahuje jen málo cukru, ale naopak hodně vlákniny, díky čemuž pomáhá udržovat pocit sytosti. Avokádo je opravdu cenným zdrojem vlákniny. Dužina obsahuje opravdu jen mizivé množství cukru, zato na ovoce nezvyklé množství tuku (složení mastných kyselin se podobá olivovému oleji). 

Blahodárné účinky na zdraví člověka

Avokádo má hned několik pozitivních účinků. Snižuje hladinu cholesterolu, má antioxidační účinky, pomáhá předcházet rakovině, působí preventivně proti osteoporóze, zmírňuje příznaky artritidy a napomáhá hubnutí.

Pro zvířata jedem

Otrava domácího mazlíčka je zlým snem každého majitele. Jedy v domácnosti jako jsou léky nebo třeba čistící prostředky, nejsou jedinou hrozbou. Mnoho otrav vzniká požitím potravin a jídla. Někdy to může být i jídlem, které je pro člověka neškodné, pro zvíře však může mít fatální následky.

Některé druhy avokáda obsahují toxin zvaný persin. Ten se vyskytuje v různých částech plodu i stromu. Persin způsobuje u ptáků dušnost, otok v oblasti krku, nervozitu a poměrně rychlý úhyn, u malých domácích zvířat pak zvracením a průjmem.

Pro psa je avokádo nejvíce jedovaté ze všech druhů ovoce. Nebezpečná složka persin poškozuje srdce, plíce a ostatní tkáně. Příznaky otravy jsou dýchací potíže, zvětšení břicha a nadměrné hromadění tekutiny v hrudníku.

Ovoce všeobecně není pro psy nebezpečné, ale problém nastane při konzumaci nezralých kousků, které obsahují dráždivé kyseliny. Zralé ovoce naopak obsahuje hodně cukru, který v žaludku kvasí. Vede k nadýmání a průjmům.

Jak poznat zralé avokádo?

Mezi typické znaky nezralého avokáda patří hořká chuť a špatně se loupe. Na dotyk musí být avokádo pružné a mekké tak akorát. (Dále čtěte: Při chovu domácích mazlíčků nepodceňujte hygienické zásady).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve