Pejsci také mohou onemocnět chřipkou. Jak poznáte, že váš je pes nakažený?

 Mazlíčci 
20. ledna 2019 12:33 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pejsky s chřipkou trápí obvykle suchý kašel  Pexels
V zimním období nejsou náchylní k nemocem jen lidé, ale i psi. Ti se konkrétně mohou nakazit psí chřipkou, která se odborně nazývá parainfluenza. Pokud ji budete léčit, váš mazlíček může být zase za několik dní fit. Jak poznáte, že je váš pes chřipkou opravdu nakažený?

Větší pravděpodobnost, že onemocní chřipkou, mají ti pejsci, kteří se často stýkají se svými zvířecími kamarády. Tato nemoc se nejčastěji rozšiřuje v psích hotelech, salonech nebo útulcích. Jednoduše na místech, kde se sdružuje větší množství chlupáčů. Šíří se vzduchem a močí, jde o infekci složenou z mnoha různých druhů bakterií a virů.

Inkubační doba psí chřipky bývá zpravidla čtyři až devět dní. Nedaří se jí ve vysokých teplotách, takže váš mazlíček onemocní spíše v chladném počasí. Snadněji se nakazí pejsci, kteří žijí v bytech, protože nejsou moc zvyklí na zimu.

Projevy psí chřipky

Pokud o svého mazlíčka budete dobře pečovat, průběh jeho nemoci by neměl být nijak zvlášť drastický. Štěňata a starší psi ji snáší hůř, protože nemají tak dobrou imunitu jako dospělí. Psí chřipku můžete na svém mazlíčkovi rozpoznat snadno. Projevuje se totiž poměrně jednoznačnými způsoby. Existují tři formy psí chřipky, které se řadí podle závažnosti:

• Mírná

Klasickou mírnou formu psí chřipky poznáte podle toho, že váš pejsek výrazně kašle. Často se u toho i dáví. Může vypadat, že mu něco uvízlo v krku. Na začátku nemoci mívají psi teploty, které se většinou maximálně do několika dní samy sníží. Pokles energie, výrazná únava a nechuť k jídlu nejsou u této choroby výjimečnými formami projevu. Nejspíš vašeho pejska nemine ani výtok z nosu a očí.   

• Těžká

Těžká forma psí chřipky zasahuje zvířecí plíce. Vzniká zápal plic. Nejde už o banalitu, kterou byste vyřešili sami doma bez zvěrolékaře. Pokud se v této fázi choroba neléčí, psovi se jeho stav zhorší a začne výrazně hubnout.

 Atypická

Atypická forma psí chřipky postihuje zadní část těla. Pes příliš nezvládá koordinovat své tělo, ochrnují mu totiž zadní končetiny.

Jak pečovat o mazlíčka, který dostal psí chřipku? 

Pokud má váš mazlíček některý z výše uvedených fyzických projevů, neměli byste je podceňovat a pro jistotu navštívit zvěrolékaře. Nikdy si totiž nemůžete být stoprocentně jistí, co pejskovi skutečně je, i když příznaky odpovídají psí chřipce. Odborníci to dokážou rozpoznat nejlépe. Předtím než se tam vydáte, můžete svému mazlíčkovi věnovat zvláštní péči.

Nevystavujte ho zbytečnému průvanu. Po umytí mu dobře vysušte srst, aby nebyl mokrý. Zbytečně do něj necpěte jídla, která nejsou pro psy moc zdravá. Dbejte na to, aby dostatečně odpočíval a pil vodu. Nesnažte si s ním hrát, abyste ho nevystavovali zbytečné námaze. Mohli byste mu tím přivodit další záchvat kašle. Co dělat, když vašeho pejska trápí zubní kámen a zubní kaz?

Jak psí chřipce můžete předejít?

Psí chřipce nejlépe předejdete tím, že svého pejska necháte naočkovat. Účinky vakcíny by měly vydržet minimálně rok. Štěněti můžete nechat píchnout tuto látku nejdříve v osmi týdnech, pak znovu v deseti a dvanácti týdnech. Přeočkování se provádí zase po jednom roce.

Témata: chřipka, nemoc, léčba
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47