Psi jsou věrní kamarádi. Mají podobné emoce jako lidé?

 Mazlíčci 
06. ledna 2019 13:29 / Ema Maxová
  0
📷
2 fotografie v galerii
Chování pejsků má na psychiku lidí pozitivní dopad Pexels
Pejsci jsou věrní kamarádi, vždy stojí při svém pánovi. Nezáleží jim, zda má nadváhu, nebo je štíhlý. Sice nedokáží mluvit, ale jejich pohled mnohdy mluví za vše. Přemýšleli jste někdy o tom, zda při nich něco cítí? Mají psi podobné emoce jako my?

Lidé mají úzký vztah s domestikovanými psy už několik století. Opakované výzkumy ukazují, že chování pejsků má na psychiku lidí velmi pozitivní dopad. Čím dál častěji jsou zapojování do různých psychoterapií, aby pomáhali lidem dostat se z psychických potíží. Otázkou je, zda to kladně vnímají i sami pejsci, pokud to vůbec nějak dokáží.

Provinilý pohled psů automaticky neznamená, že cítí nějakou emoci

Nepochybně znáte situaci, kdy váš domácí mazlíček provede nějakou neplechu. Vy mu to vyčtete a on se během toho začne tvářit smutně. Vypadá to, že v tuhle chvíli cítí vinu. Není to tak docela pravda, jde spíše o to, že rozeznal vaše jednání a z předchozích situací automaticky ví, že bude následovat trest. Ve skutečnosti necítí vinu, ale tváří se tak, abyste mu neublížili. Bolest si totiž zapamatovat dokáže.

Mohou psi pociťovat spokojenost a radost?

Několik výzkumů dokázalo, že když jsou psi pohlazeni svými majiteli, zvyšuje se jim hladina oxytocinu. Říká se mu hormon lásky, protože se vyplavuje, když se cítíte dobře. Těsně po porodu pomáhá navázat pevnou vazbu mezi dítětem a matkou. Co všechno znamená psí olizování? Psali jsme zde.

Mohou psi pociťovat stres a neklid?

Vědci vystavili psy i nepříjemným situacím a podle krevních testů zjistili, že mají zvýšenou hladinu kortizolu. Jde o stresový hormon, který vylučují nadledviny.
Z toho lze usoudit, že pejsci skutečně něco cítí, avšak není jisté do jaké míry. Pravděpodobně není možné srovnávat jejich pocity s těmi lidskými, které jsou velmi komplikované. Mazlíčci přemýšlejí v jiných souvislostech, dalo by se říci, že uvažují jednodušeji než my a od toho se bude odrážet i jejich prožívání emocí. Každopádně je více než jasné, že pejskům můžete svými činy udělat radost i ublížit.

Témata: lidé, psychika, kamarádi
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod