Pes a kočka ve stejné domácnosti: Stačí dodržovat pár pravidel a bude to fungovat

 Mazlíčci 
31. ledna 2019 07:08 / Marie Popelková
  3
📷
4 fotografie v galerii
Z psa i kočky mohou být nejlepší kamarádi Depositphotos
Máte rádi psy i kočky a nemůžete si vybrat, které zvíře si domů pořídíte? Volit nemusíte, zkuste obojí. Pokud budete dodržovat pár pravidel, může to fungovat.

Psi často honí kočky, které je potom sekají drápy, a mnohdy z toho bývá zranění. Nemusí to tak být ale v každém případě. Kočky i psi si dokáží vytvořit přátelský vztah, jen je důležité, abyste je k tomu učili už o narození nebo útlého věku.

Štěňátko a koťátko

Nejlépe tedy uděláte, když si pořídíte štěňátko a koťátko najednou, aby si na sebe obě mláďata od malička zvykala. Pokud máte už jedno zvíře dospělé, pořiďte k němu mládě. Lepší variantou je mít k psovi kotě, protože dospělá kočka má větší problém přijmout štěně.

Zároveň je nenuťte do kontaktu a pamatujte na to, že zvířata mají svůj prostor a soukromí. Cestu k sobě buď najdou, ale také počítejte s tím, že se to nemusí stát. Napomoct jim můžete tím, že jim dáte do pelíšku deky a po několika dnech jim je prohodíte, takže pes bude na dece, na níž dříve spala kočka, a naopak. Tím pádem si zvyknou na pach toho druhého.

Obě zvířata uvítají vlastní prostor, kam se mohou schovat nebo si jít zdřímnout. Proto každému zvlášť pořiďte pelíšek. Psům vyhovují polštářové pelechy, ale nepohrdnou ani menší matrací. Kočky mají rády košíky nebo kukaně.

Na jídlo a vodu musí mít pes i kočka vlastní misku, nejlépe oddělené v různých koutech místnosti nebo v různých místnostech, protože si teritoriálně hlídají stravu. Kočku krmte po menších porcích třikrát denně. Stravu jí můžete nechávat v misce i přes noc. Psovi stačí naopak porce dvě. Dobré jsou misky na gumové podložce, které brání posunu po podlaze. Nerezové zase dlouho vydrží a plast je vhodný pro menší psy a kočky.

Venčení a záchod

U psů je lepší je venčit, protože mají rádi procházky. Kočkám zajistíte potřebu kočičím záchodem v podobě otevřené mísy nebo uzavíratelného boxu. Měl by být velký tak, aby umožnil kočce otočit se. Stelivo by se mělo měnit každý den, protože kočičí moč brzy zapáchá. Myslete na to, že je potřeba dát kočičí záchod tam, kam se pes nedostane. V opačném případě hrozí, že ho rozhrabe.

Pokud budete jednoduchá pravidla dodržovat, máte velkou šanci na to, že si na sebe pes s kočkou zvyknou. Nebudete tak muset přihlížet neustálému nahánění a útokům jednoho na druhého. Naopak se z nich stanou parťáci, kteří spolu budou trávit čas, hrát si a chránit se. O nejoblíbenějších psech jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?