Péče o tlapky psů je v zimě nutností. Chránit je můžete třeba sádlem

 Mazlíčci 
24. ledna 2019 16:52 / Šárka Sokolská
  1
📷
5 fotografií v galerii
Psí tlapky v zimě trpí nejvíc Shutterstock
Námraza, chodníky posypané solí nebo ostrým kamením, zledovatělé kusy. Takové nástrahy čekají na vaše čtyřnohé miláčky během zimní procházky. U některých psů je také vidět, jak jim kůže na jejich tlapkách praská a v některých případech mohou vzniknout i boláky, které pejskům velmi znepříjemňují chůzi.

Psí tlapky v zimě trpí. Ublížit jim může sůl na chodnících a také led, který jim namrzá na tlapky. Proto je potřeba je také chránit. Čím?

Vezměte na pomoc sádlo

Největším problémem je jednoznačně sůl. Tlapky zvířat na takovou chemickou zátěž nejsou vůbec připravené. Sůl jim narušuje kůži a do ranek pak snadno vnikají různé infekce. Tato poranění se špatně hojí a často se rychle rozšíří. Navíc také pěkně bolí. Proto je vhodné tlapky před zimní procházkou ošetřit speciální mastí. Pokud ji zrovna nemáte, postačí vám i obyčejná indulona, lékařská vazelína anebo i troška sádla. 

Pozor na ostrý led

Během procházky se snažte vyhýbat místům s ostrým zmrzlým povrchem. Raději než na přemrzlý chodník proto psa vypusťte na neudupané prostranství, kde se může dosyta vyřádit. Pokud přece jen dojde ke zranění, nechejte jej ošetřit u veterináře. Pokud má pejsek na tlapkách nalepené zmrazky, nestříhejte je, ale nechte je roztát a až tlapky uschnou, můžete chlupy ostříhat.

Čistota, půl zdraví

Důležité také je, abyste po každé, když přijdete z venku, pejskovi tlapky omyli a zbavili je tak soli a kamínků. Tím se vyhnete tomu, že pes bude tlapky olizovat a sůl i další nečistoty se dostanou do žaludku a mohou vyvolat i zvracení nebo průjem. Po vysušení zase tlapky namažte krémem.

Kupte mu botičky

Chcete-li se vyhnout veškerým problémům, pak jednoduše pořiďte vašemu chlupáči botičky. Boty a pogumované ponožky pro psy už dnes běžně seženete v každých větších chovatelských potřebách a na internetu. Ty nejlevnější se dají sehnat už okolo dvou set korun, ale za zateplené s podrážkou z termoplastické pryže a hrubým protiskluzovým vzorkem můžete zaplatit i patnáct stovek.

Problém ovšem je, že ne každý pes je na tlapkách snese. Nicméně, vše se dá naučit. A nezapomínejte chránit před zimou také jeho srst. Kupte mu obleček nebo mu vyrobte vlastní, třeba z vašeho starého svetru. O tom, jak na to, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod