Pokud si chcete pořídit štěňátko, nejprve si promyslete důležité faktory

 Mazlíčci 
09. května 2021 11:39 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Co hraje největší roli při rozhodování o pořízení pejska Pixabay
Pořízení štěňátka není jen tak. Je to závazek na několik let. Proto je nutné důkladně promyslet, zda jste schopni mu poskytnout péči, čas a lásku, kterou potřebuje.

Štěňátka jsou roztomilá, heboučká a ten kukuč je neodolatelný. Bohužel spousta lidí si pořídí pejska bez jakéhokoli zamyšlení nad tím, zda jsou vlastně schopni se o něj starat. To je však ten nejhorší scénář, který často končí prodáním či věnováním pejska jiné rodině.

Nejdůležitější otázky, nad kterými byste se měli zamyslet, se týkají vašeho volného času, typu práce, bydlení, finanční situace a také životního stylu obecně.

Finanční situace

Vaše finanční situace spolu s časovými možnostmi, o čemž si řekneme v dalším bodě, jsou nejspíš nejdůležitějšími faktory, na základě kterých je dobré se rozhodovat o koupi pejska. Péče o psa, pomůcky, hračky, cvičák, kvalitní strava, očkování, případné veterinární úkony, to vše stojí velkou spoustu peněz. Jen za návštěvu u veterináře o víkendu nebo po desáté hodině večer zaplatíte kolem 500 Kč jednorázově. Proto se dobře zamyslete nad tím, zda budete finančně schopní hradit pravidelně všechny tyto položky.

Jak jste na tom s časem

Potom, co vyhodnotíte vaši finanční situaci, že jste naprosto způsobilí po této stránce mít psa, se můžete přesunout na další faktor. Tím je váš čas. Pokud pracujete v třísměnném provozu nebo máte 12 hodin dlouhé směny, pes opravdu nepřipadá v úvahu. I kdybyste si ho mohli brát s sebou, ani to pro něj není ideální.

Navíc, během prvního týdne minimálně, ideálně dvou, byste měli být se štěnětem stále, aby si zvyklo na nové prostředí. Až po nějaké době ho můžete začít zkoušet ho nechat doma jednu hodinu, poté dvě a tak dále. Nezapomeňte, že byste mladého pejska ani dospělého psa neměli doma nechávat déle než osm hodin.

Pokud ještě máte další zájmy nebo koníčky, myslete na to, že je budete muset omezit respektive přizpůsobit vašemu pejsku.

Kde bydlíte

Další důležitým faktorem je vaše bydlení. Samozřejmě pro psa je ideální, když máte zahradu, kde se může vyběhat. A pokud ji nemáte, tak byste kolem sebe měli mít nějaký park, les, zkrátka přírodu. Představa, že budete vašeho psa třikrát denně venčit tak, že obejdete sídliště, je nepřípustná.

V souvislosti s vaším bydlením promyslete rasu psa. Tím je myšleno, že pokud máte byt 1+kk o velikosti 29 m2, tak je pořízení dogy nebo ovčáka nesmyslem, a proto byste měli volit nějaké malé plemeno, maximálně střední.

Váš životní styl

Čtvrtou otázku, kterou musíte důkladně promyslet, je váš styl života. Pokud nepatříte mezi aktivní lidi, nepořizujte si rasy, které potřebují hodně pohybu. Volte plemena jako čivavy, buldočky nebo jorkšírské teriéry. Těm budou stačit kratší procházky. Naopak ohaři nebo ovčáci se potřebují pořádně vyběhat, a to několikrát denně. Dále čtěte: Zahrádka na balkoně snadno a přehledně. Jak vypěstovat ovoce, zeleninu i bylinky

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008