Chcete psa z útulku? Zvažte všechna rizika

 Mazlíčci 
28. února 2018 10:18 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Můžete rozzářit jedny smutné oči Shutterstock
Pokud si chcete pořídit psa, můžete udělat dobrý skutek a vzít si nějakého z útulku. Než tak ale učiníte, zvažte všechna možná rizika. Pokud třeba máte doma děti, není vhodné zvolit psa, kterého jeho majitelé dříve týrali. Takový pes totiž může být kvůli strachu agresivní.

Stejně jako je mnoho lidských povah, i psi mají své povahy, zážitky a zkušenosti, které se pak odrážejí v jejich dalším životě. Někteří psi se dostanou do útulku, protože jim třeba zemře pán, který se o ně vždy vzorně staral, nebo na něj rodina už nemá tolik času jako předtím.

Špatná zkušenost

Důvodů může být více od těch pochopitelných až po ty, při nichž člověku běhá mráz po zádech. Někteří psi si totiž zažijí s člověkem špatné časy a často bývají terčem útoku svého vzteklého nebo opilého pána. Pokud má pes takové zkušenosti, může mít v budoucnu trauma, které v něm zanechá silnou negativní stopu.

Právě takový pes může být při pocitech nejistoty úzkostný, agresivní a nelze předvídat, co od něj čekat. Proto není vhodné si ho brát například tehdy, pokud nejste trpěliví nebo máte například menší děti. Pes by mohl například na nijak špatně myšlený, leč nevhodný dotek dítěte reagovat velmi špatně.

Pokud nemáte na psa žádné speciální nároky, ke kterým jsou vhodná jen některá plemena, můžete udělat dobrý skutek a vzít si svého mazlíčka z útulku. Staršího psa už nemusíte učit, aby doma nedělal loužičku nebo nedělal další problémy. Psi jsou za nový domov vděční a mohou se stát nerozlučnými a věrnými přáteli!

Často nevíte, co si pes v minulosti prožil. Proto je potřeba postupovat opatrně a trpělivě. Zvíře se může například bát v různých situacích nebo věcí, u kterých to člověk ani v nejmenším nečeká. Něco možná vysledují už pracovníci v útulku, ale většinu problémů budete muset odhalit sami.

Vhodná štěňata

Myslete na to, že je lepší zvolit psa takové velikosti, kterou jste schopní zvládnout. Malého psa v případě neposlušnosti snadno odnesete a nemůže vám příliš ublížit. Velkého a problematického psa zvládne jen člověk, který s tím má dobré zkušenosti. Bez problémů budou štěňata nebo mladí psi, které někdo odložil, ale nezažili žádnou krutost. I takové útulky někdy nabízejí. Někdy pocházejí od lidí, kteří nechali své psy množit se, ale nestarali se ani o ně, ani o štěňata. O nejoblíbenějších psech jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve