Proč se váš pes neustále drbe? Důvodů může být hned několik

 Mazlíčci 
07. června 2019 13:06 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Vašeho mazlíčka může trápit suchá pokožka  Depositphotos
Všimli jste si, že se váš pes už několik dní velmi často drbe? První, co vás napadne, bude nejspíš to, že má blechy. Zkontrolovali jste ho, ale zjistili, že drobný hmyz v kožichu nemá? Příčin, proč se váš čtyřnohý kamarád drbe, může být více.

Pejsci se občas podrbou, což většinou nevěstí žádný problém. Mohli proletět křovím a na kožichu jim třeba zůstala tráva. Horší je to v případě, že se váš mazlíček drbe téměř pořád. Když ho neustále něco svědí, musí to být pro něj velmi nepříjemné. V takovém případě byste to měli začít řešit.

Nevhodná strava

Pokud jste zjistili, že váš čtyřnohý kamarád nemá blechy, zkuste mu změnit jídelníček. Typ granulí, co vašemu psovi kupujete, mu nemusí sedět. Může obsahovat určitou složku, díky které má citlivou pokožku.

Potíže s kůží často způsobují granule, které obsahují sóju, pšenici, vejce nebo mléko. Dávejte si pozor na složení granulí, zvolte ty, ve kterých se nachází hodně vitaminů a minerálů.

Suchá kůže

Příčinou drbání u psů může být i suchá pokožka, která potřebuje správnou výživu. Když se váš mazlíček škrábe často, začne se mu tvořit velké množství lupů, a tím se to jen zhorší. Někteří psi si mohou rozškrábat kůži až do krve.

Ve vyšších teplotách je pravděpodobnější, že váš pes bude mít suchou kůži. Ve specializovaných obchodech si můžete pořídit spreje, olejíčky nebo šampony, které pokožku zklidní. Nezapomínejte, že v létě potřebují vaši mazlíčci pít více než obvykle. Když pijí málo, může se to odrazit i na jejich pokožce. 

Alergie

Alergie nemají jen lidé, ale i psi. Problém je, že může chvíli trvat, než zjistíte, na co váš mazlíček má alergii. Může mít alergickou reakci na určitou složku v jídle.

Budete muset vyzkoušet, jaké potraviny mu nedělají dobře. V tomto případě je lepší se poradit se svým veterinářem, který může alergii buď potvrdit, nebo vyloučit. Může také zjistit, že váš pes trpí určitým kožním onemocněním, které byste sami nerozpoznali.

Stres

Na vině může být i stres. Když je pes nervózní, často se drbe. Možná je vystresovaný z toho, že se nudí, nemáte na něj dostatek času, cítí se osamělý a nemá si s kým hrát.

Pokud se neprokáží předchozí příčiny častého drbání, snažte se svému čtyřnohému mazlíčkovi vytvořit v domácnosti co nejpříjemnější prostředí. Když je pes ve stresu, může často žrát trávu. Z jakých dalších důvodů si na ní pochutnává?.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve