Ničí vám pes trávník? Zkuste mu postavit patník nebo zneutralizovat vodu

 Mazlíčci 
12. června 2019 15:51 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Psí moč je pro trávník největší nepřítel Depositphotos
Nic nezkazí náladu tak, jako když vám pes ničí močí váš pracně opečovávaný anglický trávník. Co s tím? Zkuste těchto pár vychytávek.

Pes je sice nejlepší přítel člověka, ale na druhou stranu největší nepřítel trávníků. A to moc dobře ví ten, kdo si u domu opečovává svůj anglicky střižený trávníček a chová psa, především fenu většího plemena. Psí moč totiž dokáže trávu vypálit, a to doslova až na hlínu. Řešení, jak trávník zachránit, existuje několik.

Za vším je voda

Zdrojem obsahu reaktivních látek v moči je voda, kterou psi pijí. V ní se objevují, byť i v malém množství, dusičnany, prvky různých kovů či amoniak. Voda se v organismu psů vstřebává, přičemž tyto látky se stávají mnohem koncentrovanější a dostávají se až do moči. A ty jsou pak vylučovány na trávník, přičemž koncentrované dusičnany v moči mohou způsobit až vypálení kořínků. 

Prolijte místo vodou

Pes si dovolí jen to, co mu povolíte. Ale ani ten sebevycvičenější jedinec nebude stoprocentně dodržovat, kde může čůrat a kde ne. Pokud jej však přistihnete doslova "při činu", neváhejte a místo prolijte vodou, abyste moč co nejvíce naředili. V opačném případě vám ale nezbude nic jiného, než vypálené misto rozhrabat, doplnit novou zeminou a osadit. Další tipy, jak správně pečovat o trávník, aby byl hustý, jsme psali zde.

Dejte mu patník

Velmi dobře funguje, když psovi na zahradě zasadíte jeho vlastní patník. Dobře poslouží i vyšší kámen. A jak ho donutíte čůrat právě tam? Na to mají chovatelé trik. Patník nejprve označkuje páníček a pes ho bude chtít přeznačkovat. 

Když psa nemáte

Ne každý má doma psa a také plot, který by bránil konání potřeby psů vašich sousedů. V tomto případě zkuste jít na jistotu. Existuje celá řada druhů ohradníků, které se vyplatí hlavně u pěkných zahrad s dražšími rostlinami. Jednoduše ohraničíte místa, kam zvíře nesmí. Obdobně pomáhají i odpuzovací spreje.

Neutralizace moči

Na trhu se již dají sehnat výrobky, ať už ve formě různých pamlsků, nebo čajů, které pomáhají snižovat kyselost psí moči. Mějte však na paměti, že tyto doplňky neúčinkují hned, ale potřebují 2 - 4 týdny, než dosáhnout plné síly. 

Síla vulkánu

Existují také speciální vulkanické kameny, které dokáží neutralizovat vodu, kterou váš pes pije. Jejich prodejci slibují, že je stačí přidat psovi do misky s vodou. Na základě výměny iontů pak na sebe vážou výše uvedené chemické látky, a tak zabraňují jejich přijetí psím organismem. Tím pádem to, co pes nevypil, nemůže ani vyloučit. A měli byste mít tímto po starosti.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008