Zlatý křeček je kamarádský parťák, příliš se ale nehodí k malým dětem

 Mazlíčci 
24. ledna 2020 11:19 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Křečka si ochočíte postupným navykáním Depositphotos
K nejznámějším domácím mazlíčkům patří křeček zlatý. Když si ho ochočíte, je velmi přátelský a bude mít radost z kontaktu. Lepší je ale už pro mírně pokročilé chovatele a není nejvhodnější k malým dětem.

V přírodě je křeček aktivní především v noci. V chovu se ale dokáže přizpůsobit lidskému režimu a být aktivní přes den, je ale potřeba citlivý přístup. Je lepší se poradit s chovatelem, než si křečka pořídíte.

Postupujte trpělivě

Pokud si chcete křečka ochočit, musíte dobře znát jeho přirozené chování a postupovat pomalu a s trpělivostí. Proto se na to nehodí malé děti, starší děti už by si s tím mohly poradit. Ochočený křeček může být přátelský a být rád za kontakt s člověkem.

Nejlépe si křečka ochočíte, když se mu budete každý den věnovat a trpělivě ho necháte zvykat si na kontakt s člověkem. Pokud bude mít křeček dlouhou srst, je potřeba ho také několikrát týdně pravidelně česat.

Když nebudete respektovat určitá pravidla, místo kamaráda se dočkáte vzteklého zvířete, které vás bude kousat. Připravte se také na to, že se křeček zlatý nedožívá mnoha let a ve stáří, které nastává okolo druhého roku věku, už může být samotářský a nevrlý a trpět nemocemi.

Pokojová teplota

Křečka zlatého chovejte při pokojové teplotě. V zimě by se mu nedařilo dobře, takže by mohl upadat do zimního spánku. Potřebuje velkou klec nebo terárium, u kterého je nejlepší mít různé prolézačky či například patra, aby se křeček zabavil. Vhodné jsou i hračky. Tím zajistíte křečkovi pohyb, který je pro něj velmi důležitý.

Při krmení berte v úvahu, že si křečci dělají zásoby. Budou proto potřebovat dostatek trvanlivé potravy a k tomu jen malé dávky další stravy. Krmení se skládá hlavně ze semen, obilí a čerstvého ovoce a zeleniny. Dát mu můžete seno, tvrdé pečivo nebo vařené maso, vhodné jsou třeba i granule pro kočky. Jako pamlsek můžete dávat jednou týdně ořechy.

Rychle se množí

Křečkům bude vyhovovat, když je budete chovat samostatně. Pokud jich budete mít více, rychle se množí. Pohlavní aktivita začíná už ve třech týdnech. Obtížné je, pokud dáte nového křečka do ustálené skupiny. Pokud chcete více zvířat, pořiďte si je všechna najednou.

Dávejte si pozor, ať nesaháte na spícího křečka. Mohl by se leknout a kousnout vás. Když s ním chcete navázat kontakt, nejprve na něj mluvte. Pokud ho chcete zvedat, nesahejte na něj shora, ale podeberte ho rukama. Buďte opatrní u zvedání do výšky, protože i pád z půl metru může zvířeti ublížit. O mazlíčcích pro alergické děti jsme psali zde.

Témata: zvíře, křeček, chov
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve