Vyhněte se vážným chybám při stravování koček

 Mazlíčci 
03. ledna 2020 07:39 / Marie Popelková
  4
📷
4 fotografie v galerii
Kočku naučte na granule co nejdříve Depositphotos
Pokud chcete samostatné zvíře, o které se nemusíte tolik starat jako o psa, většinou se doporučuje kočka. Existuje však přece jen několik pravidel například u stravování, která byste měli dodržovat, abyste se vyhnuli zdravotním i výchovným problémům.

Kočky mají mlsný jazyk a nesní jen tak něco. Mají kolem 500 chuťových pohárků, proto je lepší je hned od začátku naučit na granule a kočičí konzervy. Pokud jim budete dávat samé dobroty jako šunku a podobné věci, zvyknou si na to a granule už nebudou chtít. Když kočku moc rozmazlíte, nebude chtít jíst nejen granule, ale třeba i lepší věci. Méně tedy v tomto případě znamená více.

Tři porce

Zvířeti dávejte najíst několikrát denně, ideální jsou tři porce v pravidelných intervalech. U psa se nedoporučuje nechávat misku dlouho naplněnou, u kočky to vůbec nevadí. Je zvyklá chodit v noci lovit a jídlo si umí dobře rozvrhnout. Pokud necháte kočku bez stravy například tři dny, může ji to ohrozit i na životě.

Na psí granule zapomeňte

Majitelé psů a koček si občas myslí, že je praktické a úsporné dávat kočkám psí granule nebo konzervu. Opak je ale pravdou. Psi nepotřebují ve stravě tolik bílkovin jako kočky, takže kočkám nemusí psí potrava stačit. Potřebují totiž asi o 20 procent bílkovin více. Nesnažte se tedy ušetřit za každou cenu, mohlo by se to pak odrazit na zdraví kočky a také to poznáte ve vaší peněžence, až s ní budete pobíhat po veterinářích.

Kočky nejsou vegetariánky

Vhodné není ani vegetariánství. Někdy si totiž vegetariáni myslí, že na stejnou stravu naučí i kočku. Bohužel se ale pletou, protože jsou to masožravé šelmy a maso potřebují. Získávají z něj potřebné živiny, bílkoviny a tuky živočišného původu. Kočky, které maso nejedí, mají často problémy s růstem a zrakem.

Ne čokoláda

Kočkám by se neměla dávat ani lidská strava. Občas jí neuškodí kousek šunky nebo sýra, ale není to úplně vhodné. Snese i vařená kuřecí prsa, tuňáka nebo vajíčka. Nevhodné jsou plísňové sýry, makrela nebo vepřové maso, které jsou příliš slané a tučné. Velké zdravotní komplikace pak může způsobit čokoláda, hrozny, cibule a česnek, takže je kočkám vůbec nedávejte! O problémech kočky ze špatné stravy jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve