Sport se psem je zábavný. Zvolit můžete běh, agility i tanec

 Mazlíčci 
16. ledna 2020 11:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Populární je například canicross neboli běhání se psem Internet
Máte doma pejska a rádi byste s ním nechodili jen na procházky, ale věnovali se i nějakému sportu? Není to žádný problém, na výběr máte hned z několika různých aktivit.

V současné době se různé aktivity se psem těší velké popularitě. Možná i vy máte doma aktivního psa a hledáte tu pravou aktivitu pro vás oba. Přinášíme stručný přehled disciplín a sportů, které spolu určitě hravě zvládnete a hlavně vás budou bavit.

Agility

Jedná se o nejpopulárnější psí sport, je poměrně nenáročný, ale jeho výhodou je, že jej zvládnou s pejskem i děti. Jedná se o překonávání překážek různého typu. Na dráze v co nejkratším čase. Každá překážka je jiná.

U tohoto sportu se využije energie, ale i uvažovací schopnosti psa. A vy si otestujete svoji schopnost psa vést a spolupracovat s ním. Agility hřiště jsou téměř všude. Sport je vhodný především pro lehké a hbité psy. Agility je náročné na pohybový aparát, takže je vhodné s pejskem začít skokové překážky nejdříve až v roce věku, aby u něj nedošlo k poškození kloubů.

Běh se psem

Pro zápřah se používá speciální postroj na psa, vodítko s amortizérem a sedák pro běžce. Toto vybavení chrání páteř psa a také přenáší na běžce jeho sílu. Běžce táhne, a tím mu dodává rychlost. Je to aktivita vhodná pro opravdové sportovní nadšence. Co se týče zvířete, je vhodnější pro větší pejsky, kteří mají na tah sílu. Dejte si ale pozor, abyste mu neublížili.

Turistika se psem

Jde o aktivitu, kdy se psem překonáváte velké vzdálenosti v časovém limitu. Pes je buď na bederním pásu s amortizérem nebo na vodítku. Tento sport otestuje vaši vytrvalost, spolupráci se psem i orientační schopnosti. Délky okruhů jsou různé. Často to bývají vícedenní akce s délkou trasy minimálně 80 kilometrů. Tento sport je vhodný pro jakéhokoliv zdravého psa.

Tanec

Pokud toužíte, aby váš pes ovládal nejrůznější zajímavé cviky a kousky, je tanec to pravé. V této kategorii psovod a pes provádějí cviky do rytmu hudby. Cviky jsou nejrůznější: točení, přeskoky nohou, chůze po zadních, záleží jen na vás, co pejska naučíte. Vyžaduje to trpělivost a přesnost. Na tanci je krásné to, že není náročný na čas, ani na prostor. Nepotřebujete žádné pomůcky a stačí cvičit deset minut denně.

Aportování

Zjednodušeně řečeno se jedná o házení disku psovi. Pejsek by jej měl ještě před dopadem na zem chytit a přinést páníčkovi zpátky. Je to týmový sport, přičemž tým tvoří člověk a pes. Sledování pohybujícího se předmětu, jeho honění, ulovení a případně aportování jsou jedny ze základních, přirozených psích instinktů. Psi a lidé patří v živočišné říši k těm, kteří jsou hraví po celý život. Dále čtěte: Naučte svého psa netradiční povely. Jeho zabavíte a vám to zase usnadní život.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008