Pokud si chcete pořídit domů králíka, připravte se na jeho příchod

 Mazlíčci 
05. ledna 2020 12:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Králíček se často stává dětským kamarádem Depositphotos
Domácí mazlíček vždycky potěší. Co byste měli vědět, než si pořídíte králíka?

Chlupáčů se nabízí spousta různých velikosti:

  • zakrslí – teddy, zakrslý beran, hermelín
  • malí – činčila malá, malý beran, kastorex s krátkou srstí
  • střední – novozélandský, český, vídeňský strakáč
  • obří – belgický obr, německý obrovitý strakáč                                                   

Zakrslí králíčci váží kolem jednoho kilogramu. Větší králíčci mohou dosáhnout váhy až deset kilogramů. Může se vám stát, že si koupíte zakrslého králíčka, který doroste do dvou kilogramů.

On nebo ona?

Malý králíček k páníčkovi může putovat v sedmi až osmi týdnech věku. Dospívající sameček může kousat, a to kohokoliv, včetně vás. Samičky nejsou tak agresivní, zato ve stáří mají zdravotní problém.

Jak zařídit jeho domek

Mazlíčci mají svůj domov v kleci, v kotci. Rozměry závisejí na velikosti jeho obyvatele. Důležitá je nejen velikost, ale i výška, aby králík mohl panáčkovat. Do klece dáme podestýlku – hobliny, dřevěné peletky, recyklovaný papír atd. Důležitá je nádoba na vodu a něco na okusování – větvičky stromů. Králíček si o ně brousí zuby, protože jeho chrup roste neustále. Každý druhý den mu klec vyčistěte, vyměňte znečištěnou podestýlku.

Velká chuť k jídlu

Králík rád a často jí, proto by měl mít v kotci pořád něco k snědku – seno, trávu, trochu ovoce atd. Obézní králík bude mít velké potíže se zažíváním, bolavou páteří, otlaky na tlapkách. Vodu králíkovi měňte každý den.

Jsem nemocný

Králíci často trpí onemocněním zubů a plynatostí – obvkle to souvisí se špatným složením krmiva. Ve střevech mají i střevní parazity. Pokud dojde k přemnožení parazitů, nedá se vyloučit ani úmrtí. Jakmile králík jeden den nežere, ztrácí energii. V tomto případě s návštěvou veterináře neotálejte. Pokud budete mít mazlíka venku, doporučujeme očkování proti králičímu moru. Tato onemocnění se někdy nevyhnou ani králíčkům chovaných v bytě. Králíka nechte každý den proběhnout buď venku nebo doma. Dále čtěte: Zakrslému králíkovi musíte stříhat včas drápky, jinak hrozí problém.

Témata: králík, klec, seno, tráva
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008