Foxteriér drsnosrstý má veselou povahu a je to čilý pes

 Mazlíčci 
20. března 2020 16:34 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Foxteriér si rád hraje Depositphotos
Veselou a čilou povahou se vyznačuje foxteriér drsnosrstý. Zároveň je to ostražitý a nebojácný pes. Kvůli jeho tvrdohlavosti neotálejte s výcvikem a začněte už od malého štěněte.

Foxteriér drsnosrstý se vyznačuje temperamentem a ostražitostí. Povahu ovlivňuje i tvrdohlavost, která je spojená s inteligencí, ale také mazaností plemene. Právě kvůli tomu všemu je potřeba, abyste začali s výchovou už v raném věku.

Pozor na zlozvyky

Pokud výchovu zanedbáte, získá pes zlozvyky, kterých už se třeba nikdy nezbaví. V takové případě riskujete i to, že nebudete mít u psa respekt a nebude k vám jako k pánovi poslušný. Když ale nic nezanedbáte, bude foxteriér věrný společník a poslušný parťák.

Pes je plný očekávání na pokyny svého pána. Pokud je v mladém věku, naučíte ho kontaktu s dalšími psy nebo ostatními domácími zvířaty. Dejte mu čas, aby si na ně zvykl. Ušetříte si tak situaci, že je nebude v budoucnu pronásledovat.

Plemeno je společenské a přátelské. Dobře vychází s malými dětmi. S těmi většími pes rád hraje hry, takže se lehce stane důležitým členem rodiny, kterého si všichni oblíbí. S foxteriérem můžete chodit na dlouhé procházky, hrát s ním aportování a také si zvykněte na to, že bude hrabat nory.

Foxteriér drsnosrstý pochází z Velké Británie, kde byl vychovávaný pro potřeby lovců. Název plyne ze spojení slov liška a země, protože původní úkol foxteriéra byl vyhánět lišky z nor.

Náročná péče

Péče o foxteriéra drsnosrstého není nijak jednoduchá a patří spíše k těm náročnějším. Několikrát do roka musíte provádět trimování, čili speciální úpravu srsti spočívající ve vytrhávání odumřelé srsti, která sama nevypadá. Díky trimování je srst hrubější a odolnější vůči přírodním vlivům. Několikrát do týdne je také potřeba srst vykartáčovat.

Počítejte také s tím, že foxteriéři potřebují mnoho pohybu, takže se s nimi nevyplatí válet na gauči. Potřebují přírodu, kde mohou vybít svoji energii. Proto nezahálejte a choďte s nimi na procházky. A klidně mohou být i delší. O kolii dlouhosrsté jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod