Pokud máte větší zahradu, chov vlastních slepic se vám vyplatí

 Mazlíčci 
12. května 2020 09:04 / Marie Popelková
  7
📷
4 fotografie v galerii
Slepice rády žijí v hejnu Depositphotos
Chcete mít neobvyklého mazlíčka a ještě z toho mít užitek? Zvolte si slepice. Nejenže se budete mít o koho starat, ale za odměnu o dobrou péči se vám odvděčí čerstvými vajíčky. Musíte na to mít dostatek prostoru a chuť se starat.

Ještě než se pustíte do chovu slepic, ověřte si na úřadě, jestli není omezený chov. Většinou je to dané místní vyhláškou. Pokud je chov v obci povolený, můžete začít, pokud je omezený, musíte si dávat větší pozor, co je dovoleno a co už ne.

Vhodné místo

Je dobré kupovat slepice u registrovaných chovatelů. Existují běžná plemena nebo hybridní, která nesou více vajec. Pořídit je můžete v rámci stokorun. Nejprve musíte najít vhodné místo, kam dáte kurník a výběh. Hodí se polostín. Velikost venkovního výběhu by se měla odvíjet od plánovaného počtu slepic. Každá slepice by měla mít asi dva metry čtvereční prostoru.

Není ani nejrozumnější nechat slepice pobíhat jen tak po dvoře, protože by mohly utéct. Při volném chovu také riskujete, že bude zahrada plná slepičinců. V oploceném výběhu budete moct slepice lépe kontrolovat. Počítejte ale s tím, že z daného místa brzy zmizí tráva i rostliny.

Oplocení není potřeba vysoké. Občas někteří chovatelé přistřihnou slepicím jedno křídlo, aby nemohly uletět. Vhodné umístění je pod stromy. Potřeba je také kurník, který slepice chrání před predátory i zimou. Jsou v něm i hnízda, kam slepice snášejí vajíčka a mohou tam na nich i sedět.

Ochrana před predátory

Kurník můžete koupit nebo si ho vytvořit, vzniknout může z kůlny nebo čehokoliv jiného. Na metru čtverečním by mělo být maximálně pět slepic. Kurník musí být dobře vyčištěný a chráněný před vniknutím hlodavců a predátorů. Proto bývá umístěný nad zemí. Kukaně a hnízda by měla být přístupná zvenku.

Nejvhodnějším materiálem na kurník je dřevo, bývají ale i zděné. Modernější variantou jsou recyklované plasty. Krmení slepicím nesypejte po dvoře, můžete tím přilákat další nevítané hosty, které za prvé nechcete mít doma a za druhé mohou nakazit slepice různými nemocemi. Dávejte proto krmivo do kurníku.

Přístup k vodě

Jsou různá krmítka od jednoduchých až po taková, která mají zásobník. Slepice sní skoro vše, ale není dobré dávat jí jen zbytky. Nejlepší jsou krmné směsi, doplňovat je můžete i zbytky z domácnosti. Na přilepšenou můžete dávat slepicím nasekanou trávu. Důležitý je přístup k čerstvé vodě. Řešením mohou být automatické napáječky. Nebudete tak muset doplňovat vodu do misky, kterou budete muset čistit.

Slepice snese týdně zhruba tři vajíčka. Hybridní plemena mohou snést až dvojnásobek. Problémem běžných plemen je, že v zimě nemusí snést vejce žádná. Hybridní nosná plemena snášejí zhruba stejný počet vajec bez ohledu na teplotu, mohou mít jen malý výkyv. Počet slepic si můžete určit podle vajíček na domácnost. Slepice ale rády žijí v hejnu, proto je dobré mít nejméně tři. Není nutné kupovat kohouta, ale pokud ho budete mít, hejno bude mít přirozené složení. O chovu koně jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008