Dalmatin je čistotný a miluje děti, potřebuje ale velkou pozornost

 Mazlíčci 
09. května 2020 09:01 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
K vlídným vztahům musíte vést dalmatina odmalička Depositphotos
Pokud jste aktivní člověk a hledáte inteligentního a čistotného čtyřnohého parťáka, zvolte dalmatina. Bude s vámi rád sportovat a hodí se i k větším dětem, které miluje. Musíte mu ale věnovat pozornost a nesmí vám vadit, že po celý rok líná.

Dalmatin zaujme každého svým vzhledem, protože je bílý a má na sobě černé fleky. Je to plemeno vhodné pro sportování, můžete s ním zkusit jakýkoliv sport. I když se dříve říkalo, že dalmatin není moc chytrý, opak je pravdou. Jsou to velmi chytří psi, někdy až moc.

Větší děti

Dalmatin má rád děti. Hodí se více k těm větším, u menších by měl dát člověk pozor stejně jako u každého dalšího plemene. Pes je totiž větší a divoký, takže by mohl třeba i nechtěně do malého dítěte strčit a nehoda by mohla být na světě.

Plemeno je čistotné a tráví dost času čistěním své srsti. Na druhé straně ale po celý rok líná, takže se nikdy nezbavíte chlupů. Dá se to trochu omezit pravidelným česáním, ale počítejte s tím, že se občas nějaký ten chloupek objeví na oblečení nebo na gauči.

I když dalmatin není malé plemeno, hodí se do domu i bytu. Obvykle vychází i s dalšími zvířaty a neměl by být problém. Je ale potřeba ho k vlídným vztahům vést odmalička. Výcvik psa není náročný. Učí se rychle a snadno jej motivujete. Můžete k tomu používat pamlsky.

Lovecké plemeno

Dalmatin má ale i své nevýhody. Patří mezi lovecká plemena, takže si musíte dávat pozor, kdy ho pustíte z vodítka. Je možné, že se v přírodě může rozběhnout za zajícem a vy ho už nechytnete. Pes může být i tvrdohlavý, proto musíte být trpěliví.

Pes je neunavitelný. Pokud s ním nebudete chodit ven nebo sportovat, může se to ve špatné obrátit. Pes bude ničit nábytek, boty, koberec a další vybavení bytu. Lehce se tak stane, že kvůli nepořádku a hluku budou nadávat i sousedi.

Až 14 let

Dalmatin je vysoký v kohoutku kolem 60 centimetrů. Váží kolem 30 kilogramů a dožívá se až 14 let. Mládě se rodí bílé, tmavé fleky se objevují až později. Cena štěněte se pohybuje kolem deseti tisíc korun.

Plemeno je obecně zdravé, ale ve větší míře se může vyskytnout hluchota, močové kameny nebo nemoc dýchacího aparátu, která postihuje psy už v nízkém věku. Objevit se může dysplazie kloubů a záněty kůže. Důležitá je kvalitní strava, na které by se nemělo šetřit. O plemenech pro byt jsme psali zde.

Témata: dalmatin, plemeno, péče
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve