Bernardýn je obr, ale má přátelskou a milou povahu. Je také dobrým hlídačem

 Mazlíčci 
25. června 2020 17:34 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bernardýn rád tráví čas se svou rodinou Depositphotos
Obrem mezi psími plemeny je bernardýn. I když by mohl člověku nahánět strach, jeho povaha je přátelská a milá. Hodí se do rodiny k větším dětem. Nevýhodou je, že dost slintá a spořádá velké množství potravy.

O bernardýnovi se říká, že je to něžný obr. Stejně jak velké je jeho tělo, stejně vlídné je jeho srdce. Zbožňuje lidi a je k nim vstřícný, přátelský a společenský. Nerozlučným kamarádem může být pro větší děti, se kterými bude takříkajíc jedna ruka.

Hlídací pes

I když je to dobrák, kvůli své velikosti ho klidně můžete mít jako hlídacího psa. Jeho mohutná postava odradí každého nevítaného hosta, který se objeví u branky vaší zahrady. Není vhodný do bytu, kde by měl málo prostoru.

Vyžívat se bude na zahradě, kde bude mít víc místa. Navíc má velmi huňatý kožich, takže ho nebude trápit zima. S nízkými teplotami nemá problém. Naopak se dá říct, že je pro něj chladnější období ideálním počasím.

Přestože je bernardýn velký, může si ho pořídit i začátečník. Přesto počítejte s tím, že je nutný výcvik hned od štěněte. Když ale budete pečliví a důslední, dá se to bez problémů zvládnout, i když jste předním žádného nebo tak velkého psa neměli.

Tichý společník

Bernardýn rád tráví čas se svou rodinou. Pokud ale nebudete mít dostatek času, není jako ostatní plemena, která si vynucují společnost. Lze jej označit za takového tichého společníka, který je za pozornost rád, ale nijak se za nedostatek pozornosti nemstí. Psi nejsou agresivní. Mají nadhled a s klidem dokážou vyřešit i potyčku s jiným psem.

Štěně bernardýna stojí kolem 15 tisíc korun. Pokud si ho pořídíte, musíte počítat i s nějakými negativy. Plemeno hodně slintá, takže je potřeba mít pevné nervy a po ruce ručník. Utírání slin bude vaše každodenní činnost. Pes je velký, jeho váha je 50 až 100 kilo. Spořádá proto velké množství žrádla, což není levná záležitost.

Krátký život

Stejně jako další velká plemena má i bernardýn oproti jiným psům poměrně krátký život. Obvykle se dožívá devíti let. Na druhé straně dospívá až okolo tří let věku, takže budete mít tři roky doma puberťáka, který může občas něco svou nešikovností zničit, protože do toho nechtěně strčí a rozbije.

Nehodí se k malým dětem. I když je to dobrák a dítěti by neublížil, má velkou váhu, která by mohla hrát roli v některých situacích, které by nemusely skončit dobře. Bernardýn má rád zimu, ale nemá rád teplo. Horké letní dny mu nedělají dobře. Musíte mu proto zajistit možnost, jak se ochladit. O dobrmanovi jsme psali zde.

Témata: plemeno, život, povaha
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum