Boty pro psy nejsou jen módním výstřelkem. Někteří psi se bez nich neobejdou

 Mazlíčci 
05. listopadu 2017 16:00 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Psi sice obuv k životu nepotřebují, ale proč jim nedopřát stejné pohodlí, jako sobě? Shutterstock
Proč někteří psi nosí boty? A neměl by je nosit i ten váš? Boty pro psy často slouží k daleko praktičtějším účelům, než si možná myslíte. K jakým, to vám přiblížíme v tomto článku.

Už jste někdy potkali na procházce psa, který měl boty? Možná jste si říkali, že se jeho páníček zbláznil a že někteří lidé už nevědí, za co by utratili své těžce vydělané peníze. Opak je však pravdou. Někdy psům boty opravdu mohou pomoci.

Boty na léto

Psí boty se obecně doporučují spíš menším či středně velkým plemenům, a to do každého ročního období. V létě jsou boty velmi využívané kvůli ochraně proti horkému asfaltu či rozpálenému písku. Využijí je však také majitelé psů, kteří rádi aportují a přílišným běháním by si mohli sedřít polštářky na tlapkách. Hodí se i na vysokohorskou turistiku, nebo obecně do náročného terénu při tůrách.

Vhodné jsou ale i boty do bytu, ve kterém je pro psa příliš kluzká podlaha, na které by si mohl způsobit poranění končetin. Protiskluzové boty mu pomohou udržet rovnováhu a zpříjemní mu tak krok.

Boty na zimu

Nejde ani tak o to, že by pes nastydl, jako spíš o to, že mu mohou nasolené chodníky způsobit poranění tlapek. I když nastydnutí psa se samozřejmě nevylučuje. Jak se postarat o nastydlého psa, se dočtete v našem článku zde. Jde však hlavně o to, že posypová sůl může způsobit naleptání kůže, zánět nebo výrazné podráždění, se kterým už musíte navštívit veterinárního lékaře. To hrozí obzvlášť u psů, kteří mají na packách více chlupů, do kterých se může sůl usazovat a působit tak na kůži déle.

Další výhodou psích bot v zimě bez pochyby je, že zamezují nabalování sněhu mezi jednotlivé články prstů. Což je opět častější u psů s dlouhou srstí. Delší procházka, při které má pes na nohou vyloženě sněhové koule, není psu ani zdaleka příjemná. Nohy často nadlehčuje, zastavuje se a snaží se sníh vykusovat.

Někteří psi se bez bot neobejdou

Boty slouží především ke komfortu psa a k jeho ochraně. Pes je samozřejmě na všechny typy počasí stavěný, žádný pes nikdy ve volné přírodě boty nenosil, ale i my jsme se narodili nazí a oblečení a boty nosíme jen z pohodlnosti. Tak proč by psi nemohli také? Služební psi a psi záchranáři se často nacházejí v krizových situacích, při kterých jim hrozí úraz tlapek. Rovněž například psi s poraněnými tlapkami boty využijí proto, aby se jim do rány nedostala infekce.

Jak vybrat velikost

Boty jsou vyráběny z nepromokavých materiálů, aby je bylo možné využívat za jakéhokoliv počasí. Nejčastěji se při výběru bot budete orientovat podle plemene. Například velikost S nosí jorkšírský teriér či vestík, „emko“ obuje kokršpaněl nebo border kolie, velikost L nosí labradoři a XL se hodí na německého ovčáka. Každý pes je ale jiný, a proto se doporučuje boty nejprve vyzkoušet a pak až koupit.

Boty ale nejsou jediným řešením. V některých případech, jako třeba při zimním nasolování chodníků, většinou stačí, když psovi po každé procházce důkladně omyjete a osušíte packy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47