Cizí kočky často dělají na záhonech neplechu. Šetrně je ze své zahrady vypuďte

 Mazlíčci 
21. června 2020 13:34 / Eva Vogelová
  6
📷
5 fotografií v galerii
Kočky často rozhrabávají záhonky  Jumpstory
Kočky můžete mít rádi, ale není příjemné, když vám lezou na pozemek. Pokud vám na záhonech roste zelenina a kočky ji ničí, může vás to štvát. Zjistěte, jak cizí kočky šetrně vypudit, abyste jim neublížili.

Cizí kočky rády chodí vykonávat svoje potřeby na záhonky. Do pěstování dáváte veškeré úsilí a je logické, že vás nepotěší, když na jahodách najdete kočičí exkrement. Navíc vám kočky mohou záhony i rozhrabat. Důvodů, proč vypudit cizí kočky z vašeho záhonu, je spousta. Pusťte se do toho.

Nasaďte si na zahradu rostliny, které kočky odpudí

Existují rostliny, které kočky dokáží odehnat díky své vůni. Některé byliny nesnášejí natolik, že se jim raději vyhnou. Nasaďte si k záhonům se zeleninou hned několik druhů takových rostlin a uvidíte, že se u vás už kočky nebudou vyskytovat tak často. Nesnášejí konkrétně pelargonie, levandule, routy vonné nebo eukalyptus.

Kočky odežeňte vodou

Kočky nemají rády vodu. Existují dvě možnosti, jak ji ke svým záhonu dostat. V případě, že máte na zahradě závlahu, připojte ji k pohybovému čidlu. Vždy, když se na záhon kočky dostanou, postříká je voda. Stane se jim to párkrát a následně už si rozmyslí, zda vám budou dělat škodu na záhonech.

Další možností je, že cizí kočku na zahrádce párkrát nachytáte a vylijete na ni misku vody. Bude to pro ni tak nepříjemný zážitek, že už se k vám raději nevrátí. Musíte být však trpěliví a občas ve volném čase na zahradě na kočku číhat.

Kočky odpudíte s pomocí slupek z citrusových plodů 

Kočkám vyloženě vadí citrusové plody. Pořiďte si pomeranče, mandarinky, grepy či citrony. Oloupejte je, ale slupky nevyhazujte. Rozmístěte je po záhonech. Budete to muset však několikrát opakovat, protože po nějakém čase aroma ze slupek vyprchá. Kromě citrusových plodů vadí kočkám ještě kávová sedlina, která navíc dodá půdě živiny.

Položte do hlíny pletivo

Obložte zeleninu na záhonech pletivem. Kočky vám na ně přestanou chodit, protože je to bude bolet. Musíte však sehnat měkké pletivo, aby kočkám neublížilo, ale pouze je od chození na váš záhon odradilo. Nemusíte se bát, že tím nějak poškodíte svoji úrodu. Rostlinky mohou růst i skrz pletivo. Dále čtěte: Proč se vaše kočka schovává, i když k tomu nemá důvod?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum