Čerstvá vejce každý den. Chov slepic není náročný a pokud máte tu možnost, rozhodně se vyplatí

 Mazlíčci 
07. dubna 2021 13:11 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Běžně snese jedna slepice až čtyři vejce týdně Pixabay
Chov slepic zažívá v poslední době velký boom. Pokud uvažujete o jejich pořízení i vy, poradíme vám, jak na to.

Mít každý den čerstvá domácí vejce v bio kvalitě je zřejmě asi sen každého. Navíc maso domácího kuřete či slepice chutná zcela jinak a je nesrovnatelně zdravější. Jsou také lidé, kteří si tato zvířata pořizují pro okrasu. Ať je důvod jakýkoliv, v principu by slepice měly mít velice podobné životní podmínky. A opravdu to není tak moc složité a komplikované, jak si mnozí myslí.

Omezení chovu

Než vůbec budete zakládat kurník a vybírat plemeno, zjistěte si ve svém městě nebo obci, zda chov slepic není omezen místní vyhláškou. Pokud je chov slepic ve vaší obci povolen, můžete začít s přípravami.

Výběh

Slepice je hrabavý pták, proto potřebuje dostatečně prostorný výběh, ideálně v polostínu a krytý stromy, aby na ně nemohli dravci. Velikost prostoru je dána počtem slepic. Počítejte minimálně dva metry čtvereční na jednu slepici. Chovat slepice můžete také navolno, ale hrozí, že vám čas od času utečou na ulici nebo k sousedům, kteří z toho nemusejí mít zrovna radost. Navíc vy byste asi také nebyli nadšeni mít zahradu plnou slepičinců. Plot nemusí být nijak vysoký, stačí slepičkám trochu přistřihnout křídla, aby jej nepřeletěly.

Vhodný kurník

To, co slepice dále potřebují, je kurník. Ten je jednak chrání před zimou a predátory, ale také v něm bývají umístěna snůšková hnízda, do nichž slepice kladou vejce. Bez nich by slepice kladly vejce všude možně a vy byste je museli složitě hledat. Kurník si můžete postavit poměrně snadno, ale koupit jej můžete na internetu. Důležité je, aby se dal dobře čistit, vejce z něj mohli vybírat zvenčí a byl dobře chráněn před vniknutím predátorů. Co se týká velikosti kurníku, tak ideální je 4-5 slepic na metr čtvereční. Nebojte se, že je to pro ně příliš malý prostor, v zimě to slepice ocení, protože si lépe udrží v kurníku teplo. Pokud to jde, měl by mít kurník také bidýlko, protože slepice se rády hřadují. Na zem i do kukaní dejte slámu. Tu je potřeba časem měnit. Navíc tím získáte poměrně cenné hnojivo.

Vyvážené krmivo

I když jsou slepice prakticky všežravci, nedávejte jim jenom zbytky z kuchyně. Potřebují také zelené krmivo, které dodá žloutku správnou barvu, a také různé obiloviny. Proto je vhodné kupovat již namíchané směsi pro dané plemeno. Pokud chceme svým slepicím udělat radost, pusťte je na čerstvě zrytý záhon, kde mohou zobat žížaly a dopřejte jim také nakrouhanou řepu nebo mrkev.

Na zem ne!

Určitě znáte z mnoha filmů, že se slepicím sype krmivo po zemi. V reálu to ale není příliš dobrý nápad. Jednak tím lákáte další volně žijící ptáky a hlodavce, kteří mohou na slepice přenést nejrůznější choroby a parazity. Krmivo umisťujte zásadně do kurníku a speciálních krmítek. A týká se to i napáječky na vodu. 

Výběr plemene

Pokud chcete mít slepice opravdu jenom pro vejce, pak si vyberte takové plemeno, které je přímo vyšlechtěno na vysokou snůšku. Jedna slepice může dát až 6 vajec týdně. K těmto plemenům se řadí hybridy označované jako ISA Brown, Sussex, Shaver, Hisex, Moravie, Bovans či Dominant. Stačí-li vám 3-4 vejce týdně, pak sáhněte po České venkovské slepici. Problémem je, že běžná plemena v zimě prakticky přestávají snášet, kdežto hybridy ne. Chcete-li slepici na okrasu, pak vsaďte na rousné zakrslé, holanďanky, hedvábničky, sultánky, brabantky, brahmánky nebo sumatranky. Jedná se o plemena, která nemívají téměř žádný materiální užitek, ale chovají se pro zajímavý vzhled i krotkou povahu. Kohout nutný není, ale je dobrý pro to, aby slepice měly přirozené složení hejna a tím i hierarchii.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod