Nenápadný zabiják domácích mazlíčků. Zatočte s obezitou psa včas

 Mazlíčci 
07. září 2020 11:23 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Obezitou trpí až 50 % psů Depositphotos
Nejenom lidé, ale také psi mohou trpět nadváhou. A bohužel je jich čím dál více, dokonce až 50 %. Čím takového pejska krmit, aby šla kila rychle dolů?

Obezitu u psa zjistíte jednoduše – špatně mu nahmatáte poslední dvě žebra. Nadváha však není jen estetická vada, ale především způsobuje nemalé zdravotní komplikace. Ty pak mohou zkrátit pejskům život, a to až o 2 a půl roku. Proto je záhodno s psí nadváhou začít co nejdřív něco dělat. 

Kdo je náchylný k obezitě

Asi každý milující majitel pejska má občas tendenci svému chlupáčovi tak trochu přilepšit. Varovným příznakem je to, když musíte najednou povolit obojek, pejsek se špatně, pomalu a nerad pohybuje a déle spí. Vzhledem k přehřívání, nadměrné zátěži kloubů a dalším možným zdravotním komplikacím je vhodné začít s dietním režimem. U většiny psích plemen bývají stanovené tabulky, v jakém rozmezí by se měla váha pohybovat. Samozřejmě, že vždy záleží na tělesné stavbě i věku psa.

Ohrožená plemena

  • buldočci
  • jezevčíci
  • labradoři
  • rotvajleři
  • retrívři
  • kokršpanělé

Zdravotní komplikace

Obezita pak přináší celou řadu zdravotních obtíží. Jednak dýchavičnost, špatnou funkci ledvin či dokonce srdce, oslabení imunitního systému, poškození jater a v neposlední řadě vyšší riziko nádorových onemocnění.

Kvalitní krmivo

Stejně jako u lidí je potřeba i u psů zvýšit výdej a snížit příjem. Tím se má na mysli přidat pohyb a dbát na zdravou, vyváženou stravu v množství, které je optimální k tělesné konstituci vašeho psa. Choďte se psem denně alespoň na dvě hodiny ven. Ale opravdu se má na mysli chodit, ne si sednout na lavičku. Jde o to, aby pes při venčení byl aktivní, samozřejmě s přihlédnutím k jeho věku. Krmivo pak vybírejte kvalitní, s obsahem přírodních proteinů z pravého masa, vitaminů a vlákniny, a samozřejmě bez zbytečné chemie, obilí i sóji. Pokud jste svému chlupáčovi přilepšovali uzeninami či jiným masem, které jste si připravili pro sebe, pak přestaňte.

Mějte po ruce váhu 

Dalším důležitým pravidlem je psovi každou dávku odvažovat. Správnou váhu krmiva vám může stanovit veterinář, případně si ji lze najít také na internetu v podobě online kalkulačky krmných dávek. Více o tom, jak by měla vypadat krmná dávka psa i jak často psa krmit, jsme psali zde. Na nějakou dobu vyřaďte z psího jídelníčku pamlsky, případně zařaďte opravdu jenom ty zdravé.

Pozor na zavodňování

Máte-li doma přestárlého pejska, který v poslední době rapidně ztloustl, a přitom jí pořád stejně, raději zajděte k veterináři. Mohlo by se jednat o zavodňování. A v takovém případě by mohla dieta spíše ublížit než pomoci.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum