Činčilu si děti zamilují díky odzbrojujícímu půvabu, chytrosti a milé povaze

 Mazlíčci 
20. května 2021 15:25 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Činčila je plaché zvíře, chce to čas, než se s ním skamarádíte Pixabay
Činčila se vzhledem ke svému odzbrojujícímu půvabu, chytrosti a milé povaze stala zvířetem společenským, ačkoli původně byla chována pro kožešinu.

Činčila jihoamerická je drobné, roztomilé a velmi inteligentní zvíře. Je jedním z mála hlodavců, jejichž srst nevyvolává u nemocných dětí alergické reakce. V průměru se činčila dožívá osmi let. Nejvhodnější je chovat činčily v páru. Musíte však počítat s mláďaty dvakrát ročně. Pokud chcete předejít chovu mláďat, pořiďte si jednu činčilu. Je to kontaktní zvíře, musíte jí chybějícího kamaráda v kleci nahradit svou pozorností a péčí. Činčily jihoamerické se vyskytují v mnoha barvách: v bílé, béžové, černé, černé s bílým bříškem i atraktivní fialově modré.

Činčila je noční tvor

Činčily lze chovat téměř kdekoli v bytě. Je ale choulostivá na průvan, vlhkost, přímé slunečné světlo, déšť nebo mrholení. Z těchto důvodů není vhodné činčilu chovat na terase, balkoně, zahradě rodinného domu. Pro chov činčily si připravte velkou klec. Nepotřebuje klec širokou, ale takou, která je konstruována do výšky. Činčila ráda totiž šplhá a leze, má ráda dostatek pohybu. Činčila je noční tvor, který přes den spí.

Jak vybavit klec

Do klece umístěte různé větve a překážky, činčily je rády zdolávají. Všelijaké poličky, mezipatra rády uvítají. Jsou to výborní skokani. V kleci nezapomeňte nejlépe do horních pater umístit domeček, do kterého se činčila může během dne schovat. Domeček je důležitý pro její klidný spánek. Klec vybavte miskou na krmivo, napáječkou na vodu (miska je nevhodná, protože činčily ji často převrhnou) a ohrádkou na seno. Koupací písek do klece dávejte v misce, nejlépe denně, ale nenechávejte písek v kleci pořád. Činčily rychle písek znečistí. Koupel v písku je pro činčilí srst důležitá, snažte se proto činčilám koupel dopřát co nejčastěji.

Čím činčilu krmit

Nejvhodnějším krmivem pro činčilu je seno nebo zelené granule. Krmivo, které obsahuje sušené ovoce a různé zrní, je vhodné pouze jako zpestření jídelníčku, nikoli jako základ krmné dávky. Dále čtěte: Pokud si myslíte, že je vám pes věrný až za hrob, mýlíte se.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve