Zastavte kočičí teror aneb co dělat, když vás kočka v noci budí kvůli žrádlu

 Mazlíčci 
19. dubna 2021 10:19 / Šárka Sokolská
  2
📷
4 fotografie v galerii
Kočka je noční tvor Pixabay
Jestli vás v noci budí vaše kočka více, než je zdrávo, je na čase s tím něco udělat. Poradíme vám, jak jí v tomto řádění zabránit.

V první řadě je potřeba si uvědomit, že kočka je noční dravec. Sami můžete vypozorovat, že nejaktivnější jsou za soumraku a za úsvitu. U lidí je to zcela jinak. A tak, jestli chcete, aby vaše kočka přistoupila na váš denní režim, musíte pro to něco udělat.

Co nedělat

V žádném případě kočku nijak netrestejte. Beztak se to mine účinkem. Jediné, čeho docílíte, je to, že se vás bude bát. V opačném případě vám začne dělat naschvály, třeba vám škrábat dveře, čůrat jinam než do bedýnky a podobně. 

Unavte ji 

Aby vám kočka spala spokojeně celou noc, snažte se ji přes den co nejvíce unavit. Hrajte si s ní ráno i odpoledne. V době, kdy nejste doma, jí dejte k dispozici co nejvíce interaktivních her, které ji dokáží zabavit.

Najíst a spát

Nezvykejte si kočku krmit hned potom, co se ráno probudíte. Pak se nedivte, že vás nenechá vyspat ani o víkendu, kdy vstáváte později. Kočka je však navyklá na jídlo v určitý čas a ten bude chtít dodržovat prakticky všechny dny. Víkend nevíkend. Ona přece takové věci neřeší. Svým způsobem ji žrádlem odměníte za to, že vás nenechá vyspat. Navečer jí dopřejte kvalitní krmivo plné bílkovin. Tím vlastně napodobíte to, co by v přírodě taky dělala. Ulovit kořist a jít spát.  

Ignorujte ji

Jakmile vás v noci začne budit, ať už mňoukáním nebo vám rovnou vleze do postele, snažte se to ignorovat. Jinak, jakmile zjistí, že jí díky tomuto dáte nažrat, začne toho využívat a pak toto její chování můžete čekat prakticky každou noc. Zkuste vydržet pár nocí vyrvál a uvidíte, že toho nechá. Musí ale zjistit, že na to nereagujete!

Zdravotní problémy

Než se však pustíte do předchozího kroku, musíte si být jisti, že vaše kočka netrpí zdravotními problémy a bolestmi. Pokud se doposud chovala klidně a začala dělat kravál z ničeho nic, pak je to dost možné. Proto se zaměřte na to, zda dostatečně pije, zda nemá krev v moči nebo stolici a další neobvyklé jevy. O tom, jaké nejčastější nemoci kočku trápí a jak je rozpoznat, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47