Důvody, proč vám pes opakovaně utíká z domu

 Mazlíčci 
11. dubna 2021 10:29 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Psi potřebují dostatek prostoru, pozornosti a hraček  Pixabay
S pejsky to nebývá vždy jednoduché, musíte věnovat čas a energii jejich výchově. Navíc mají své potřeby, které je nutné neustále plnit, aby byli spokojení. Pokud vám chlupáč opakovaně utíká, nejspíš mu v životě něco chybí. Jaké jsou možné důvody jeho útěků?

Když se vám zaběhne domácí mazlíček, může to být pro vás velký šok. Nevíte, kde ho hledat a zda se mu něco nestalo. V případě, že takovou situaci zažíváte častěji, jde o poměrně velkou psychickou zátěž. Útěkům pejska lze předejít. Většinou stačí zjistit, proč to dělá, abyste věděli, jak s tou situací naložit.

Pejsci se nudí 

Nejčastější příčinou útěků psů je nuda. Mohou mít chvíle, kdy se potřebují nějak zabavit, ale nikdo jim nevěnuje pozornost. Pokud každý den netrávíte se svým mazlíčkem několik hodin, patrně se bude nudit. A když ho zrovna nebudete hlídat, uteče za zábavou do okolí. Většina lidí nemůže být se svými psy neustále, takže není jednoduché jim tuto potřebu splnit. Většina z nich totiž nemá rádo samotu, někteří více a jiní méně. Záleží to na plemeni a povaze. 

Těžký úkol to pro vás bude zejména tehdy, pokud má chlupáč separační úzkost. Když je oddělený od svého pána, tak velmi trpí, rozkousává nábytek a mnohdy se snaží utéct. Existuje několik možností, jak tuto situaci řešit. Pořiďte mu dalšího parťáka, se kterým si bude hrát. Nemusí to být nutně pes, ale i kočka. Zařiďte dům či zahradu tak, aby tam měl dostatečné vyžití. Musí si mít neustále s čím hrát.

Dále potřebuje mít dostatek prostoru, aby se netísnil neustále na jednom místě. Pomoct by mu mohla přítomnost jiného lidského parťáka. Pokud má někdo z okruhu vaší rodiny či přátel chvíli čas, když jste zrovna v práci, poproste jej, aby s ním pravidelně trávil několik chvil. Když se nikdo takový nenajde, někoho si najměte na brigádu. Studentů, kteří by rádi hlídali pejsky za pár korun, lze najít poměrně hodně. A nutností je samozřejmě dobře zaopatřit plot.

Psi se ženou za kořistí

Někteří pejsci jsou vášnivými lovci. Jde zejména o plemena, která k tomu byla dříve vyšlechtěna. Řadí se mezi ně zejména setři a ohaři, ale překvapit vás mohou svými loveckými schopnostmi třeba i labradoři. Na první pohled jde o rodinné mazlíčky, ale když zmerčí pachovou stopu, neradi se jí vzdávají.

Všichni pejsci rádi pobíhají a následují pachy, ale lovecká plemena jsou v tomto směru aktivnější. V případě, že je váš pejsek vášnivý lovec, může se stát, že okolo vašeho domu proběhne veverka nebo jiná potenciální kořist a on se za ní neohroženě vrhne.

V takovém případě, byste se měli v prvé řadě postarat o kvalitní oplocení svého pozemku a mít pejska pod větším dohledem. Často s ním choďte ven na delší procházky. Dále čtěte: Mohou být pes nebo kočka vegetariáni? Není to přirozené, kočku to může i zabít.

Pejsci si hledají partnerky

Ve chvíli, kdy feny hárají, se mohou psi zbláznit. Pokud má někdo z vašich sousedů hárající fenu, psi to poznají a neváhají udělat vše, aby se k ní dostali. Nedělají to však pouze psi, i feny za tímto účelem někdy utíkají. V období, kdy se mohou rozmnožovat, mají potřebu si hledat nápadníka. Pokud neplánujete chovat nebo prodávat štěňátka, nechte své psy vykastrovat, trochu se zklidní a přestanou utíkat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47