Řasokoule nejen jako oblíbená dekorace. V poslední době se tato kulička těší velké oblibě

 Mazlíčci 
04. května 2021 16:50 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Řasokoule je velmi nenáročná a přitom zajímavá Depositphotos
Stále častěji lidé vyhledávají méně náročné rostlinky na údržbu a taky takové, které budou v bytě působit dekorativně a decentně. Právě řasokoule je ideálním řešením. V poslední době se tato kulička těší velké oblibě.

Je to velmi nenáročná rostlinka a je také vhodným dárkem, pokud ji obdarovanému třeba rovnou hezky naaranžujeme. K tomu stačí i obyčejná zavařovačka. A co bychom měli vědět, pokud se rozhodneme pro takové zpestření bytu?

Pár informací na začátek

I když na první pohled může připomínat mech, jedná se opravdu o vlasovitou zelenou řasu. Jejím domovem jsou chladnější vody severní polokoule. Konkrétně třeba Skotsko, Japonsko nebo Island. Zaujme hlavně svým kulovitým tvarem, kterého se jí dostává díky vodním proudům, které ji povalují po dně jezera.

Jak na ni

Pokud se tedy rozhodneme, že si ji pořídíme do bytu, musíme splnit jenom pár pravidel pro její spokojený růst.

Řasokouli umístíme do dekorativní nádoby, která je naplněná vodou a do ní dáme naši kouli. Důležité je, aby nádoba byla průhledná. Tento organismus totiž potřebuje ke svému životu dostatek světla ze všech stran. Zase ale není moudré dávat sklenici k oknu. Tam by nám totiž sluníčko vodu ve sklenici ohřívalo a jelikož má rostlinka ráda spíše studenou vodu, tak by jí to nedělalo dobře a mohla by začít hnědnout. Ideální teplota vody by měla tedy pokojová nebo o něco nižší. Můžeme přisypat i malinko soli a vodu bychom měli pravidelně měnit.

A teď to nejlepší. Je potřeba se s ní „mazlit“. Je to důležité pro zachování jejího kulovitého tvaru. Rostlinku jednoduše jednou za čas vytáhneme a poválíme po dlani. Tím jí nahradíme ono válení proudem po dně. Roste pomalu, tak uvidíte sami, jak často bude potřeba jí se zakulacením pomoci.

Lze chovat i s rybkami

Pokud máte doma akvárium, lze tuto kouli mít i tam. Jen pozor na hladové rybky, aby vám z ní něco zbylo. Problém by mohl nastat i v nádrži s tropickými rybami. Tam máme totiž teplotu nastavenou podle potřeby teplomilných ryb, to by se řasokouli asi nelíbilo. A pokud chcete do akvária kromě netradiční dekorace i netradiční rybičky, můžete se inspirovat zde.

Kde si ji lze koupit?

Sehnat ji můžete v hojném počtu na internetu, na akvaristických burzách nebo v některých zverimexech. Nemusíte mít strach, řasokoule přežije několik dní i mimo vodu nebo v pytlíku. Zpozorujeme-li na ní nějaká hnědá místa, stačí je ostříhat, nebo rostlinku propláchneme vodou. Ne ale moc silným proudem, aby se nám neroztrhla.

Pokud vše dodržíme a rostlince dopřejeme co nejideálnější životní podmínky, může nám dělat radost klidně i deset let.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve