Jak odnaučit štěně rozkousat vše, co mu přijde do cesty

 Mazlíčci 
29. května 2021 12:11 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Štěňata ráda kousají polštáře a nábytek  Depositphotos
Štěňata jsou velmi roztomilá a chtějí si neustále hrát, což může být problém, pokud s nimi žijete v bytě. Potřebují prozkoumávat svět, seznamovat se s ostatními psy, lidmi a věcmi. Součástí zvídavosti je i okusování nábytku, polštářů, bot, oblečení nebo také vašich rukou. Pokud nechcete mít dům obracený vzhůru nohama, musíte pejska naučit hryzat jen jeho hračky. Jak to provést?

Kromě toho, že vám štěně spoustu věcí rozkouše, si může i samo ublížit. Pokud by se mu dostalo do tlapek třeba něco ostrého, museli byste s ním nejspíš velmi rychle spěchat k veterináři. Každý pes je navíc trochu jiný, takže jeho hravost nemusí skončit ani úderem dospělosti. Proto bude nejlepší, když vašeho pejska vycvičíte tak, aby nežádoucí věci nekousal. Měli byste se však obrnit trpělivostí, protože může jít o poměrně dlouhou a strastiplnou cestu.

Pořiďte štěňatům dost hraček

Žvýkání pejskům ulevuje od bolesti zubů a zahání nudu. Pokud chcete svému mazlíčkovi zamezit v okusování celého bytu, pořiďte mu hodně hraček, aby měl neustále co objevovat. S jednou hračkou si nevystačí. Chvíli si s ní bude hrát, a hned poté bude chtít poznávat další předměty. Z tohoto důvodu mu pořiďte různorodé hračky, aby byla každá jiná.

Pejsci mají většinou radost z gumových hraček a plyšáků, kteří vydávají nějaké zvuky, nebo přetahovacích uzlů. Nedávejte jim staré oblečení nebo boty, protože tím jim dáte najevo, že jde také o hračky a s radostí se poté pustí i do vaší nové obuvi.

Vsaďte na pozitivní motivaci

Se štěňaty musíte mít trpělivost podobně jako s dětmi. Když začne váš mazlíček kousat nábytek nebo jiné nevhodné předměty, nabídněte mu namísto něj pamlsek. Jakmile s kousáním přestane a sáhne po dobrotě, výrazně jej pochvalte. Tento způsob často opakujte, aby štěně pochopilo, že některé věci není vhodné kousat.

Nepočítejte s tím, že se odnaučí kousat vše za pár dní, ale může to trvat i týdny nebo měsíce. Samozřejmě není příliš vhodné, abyste svého mazlíčka několikrát denně překrmovali pamlsky, proto ho občas místo nich přesměrujte k jinému zájmu. Nabídněte mu nějakou hračku, chvíli si s ním hrajte a samozřejmě ho nezapomeňte pochválit. Přečtěte si také, čím štěně krmit, aby dostalo výživu, kterou skutečně potřebuje.

Věnujte štěněti hodně času

Když si pořídíte štěně, musíte počítat s tím, že mu minimálně prvních několik týdnů budete muset věnovat veškerý svůj volný čas. Mladí pejsci mají spoustu energie. Když se nudí, začnou vám demolovat dům, takže je musíte často nějak zabavovat. Štěňata potřebují provádět činnosti, které je fyzicky i duševně unaví a zabaví, aby se nevrhla na vaše věci. Hrajte si se svým chlupáčem, trénujte s ním některé povely a choďte často ven.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47