Pokud jste si pořídili štěně, dejte pozor na to, čím ho krmíte

 Mazlíčci 
22. května 2021 17:03 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Štěněcí strava je velmi důležitá  Pixabay
Pokud nejste žádným zkušeným pejskařem a teprve nedávno jste si domů přinesli své první štěně, čeká vás hodně starostí. Nejen s výchovou, ale i péčí o čtyřnohého kamaráda. Už jen krmení malých chlupáčů má svá specifika a měli byste proto vědět, na co je třeba se u štěněcí stravy zaměřit.

Správné krmení štěněte je naprostý základ. Pokud chcete, aby vaše štěně vyrostlo ve zdravého a silného psa, musíte věnovat jeho výživě nemalou pozornost. Než si pojedete nového člena rodiny vyzvednout, zjistěte si od chovatele, jaké mu dával krmivo a pořiďte stejné. Psům totiž náhlé změny nesvědčí, takže by jim rychlý přechod například na nové granule mohl způsobit zažívací problémy.

Pokud jim chcete dávat krmivo jiné, začněte se zaváděním do psího jídelníčku pozvolna. Postupně například přimíchávejte nové granule do těch původních, aby si na ně měl pejsek čas zvyknout.

Rozhodněte se pro typ stravy

Když už psího parťáka máte doma, měli byste se rozhodnout, čím ho budete krmit. Každý dává přednost něčemu jiinému.

Granule

Často lidé krmí své pejsky granulemi. V případě štěněte vybírejte kvalitní granule určené štěňatům. Jsou uzpůsobené jejich věku a dodají jim vše potřebné od vitaminů přes vápník či bílkoviny až po vlákninu. Co se týká dávkování, vždy se řiďte pokyny výrobce. Pokud váš mazlíček má s granulemi trochu potíže, můžete mu je namočit ve vodě.

Konzervy a kapsičky

Také kapsičky či konzervy jsou u chovatelů pejsků hodně v oblibě. Obvykle obsahují více masa a pro psy je tato forma stravy přirozenější. Navíc prospějí i pejskům, kteří méně pijí, protože toto takzvané mokré krmivo obsahuje i hodně vody. Mokré krmivo ocení pejsci i v době výměny mléčných zubů, které nastává většinou mezi 2. až 7. měsícem věku. Musíte ale počítat s tím, že konzervy snadno podlehnou zkáze, takže po otevření je dobré je co nejdříve zkonzumovat. Načaté konzervy i kapsičky musíte skladovat v lednici.

Vařená či syrová strava

Žrádlo pro psy můžete připravovat i sami doma. Pejsci ocení vařenou rýži nebo těstoviny s libovým masem a zeleninou, jako je mrkev, řepa či kedlubna. Pokrmy nikdy nesolte ani nekořeňte. Stravu lze maximálně obohatit o vitaminy pro psy. Další alternativou je pak takzvaná BARF strava, která se skládá ze syrového masa, kostí a zeleniny. Více jsme o BARF stravě psali zde.

Menší porce, ale častěji

Štěňata mají poměrně malý žaludek, takže tomu je třeba přizpůsobit také velikost porcí. Obecně platí, že je lepší dávat menší porce vícekrát za den. Do dvou měsíců věku podávejte pejskovi stravu klidně i šestkrát denně, další dva měsíce můžete frekvenci snížit na čtyřikrát denně, pak na třikrát a od půl roku už stačí štěně krmit jako dospělého psa, tedy dvakrát denně.

Váš chlupáč také ocení, pokud mu krmivo budete podávat vždy ve stejnou dobu. Bude to mít dopad nejen na jeho trávení, ale také psychiku. Vyhněte se i potravinám, které psům mohou způsobit velké zdravotní problémy (hrozny a rozinky, avokádo, čokoláda, káva).

Krmení podle plemene

Je také třeba vzít v potaz, jaké psí plemeno jste si pořídili. Každé má totiž své požadavky.

Malá plemena (např. jorkšírský teriér, jezevčík) rostou a tělesně se vyvíjejí rychleji a také nárůst hmotnosti je rychlý. Ve vývinu potřebují velký energetický přísun, který je po skončení růstu třeba zmenšit, protože nadváha je nežádoucí.

Střední plemena (např. bígl, kokršpaněl, buldok) mají vývoj, který probíhá v několika krocích. Přibližně v devátém měsíci stoupá hmotnost stěněte, které dorůstá v dospělého psa, aniž by chovatel zvyšoval krmné dávky. 

Velká plemena (např. labrador, německý ovčák) se formují a dospívají dlouhou dobu. Největším problémem je, abyste udrželi optimální růst a štěně nerostlo příliš rychle, pak nastává problém s nadměrnou váhou, kdy kostra psa není ještě připravena na zátěž nadbytku svalové hmoty a může nastat deformita končetin. Je proto dobré zaměřit se na optimální energetickou hodnotu a množství vápníku a fosforu v krmné dávce. Ideální je proto krmení pouze granulemi, které jsou přímo určeny pro štěňata velkých plemen.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod