Jak rychle a jednoduše rozbít kokosový ořech?

 Ostatní 
16. dubna 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  5
📷
5 fotografií v galerii
Už nikdy nebudete chtít kokos otevírat jinak! Pinterest
Také patříte mezi milovníky tohoto exotického ovoce, ale od jeho koupě vás vždy odradí zdlouhavé dobývání bílé dužiny? Nebo si ho jednou za čas koupíte, ale po čase ho kvůli těmto důvodům stejně vyhodíte? S tím je teď konec!

Možná také patříte mezi ty, kteří zdolávají kokosový ořech s vrtačkou, ruční pilkou a v závěru se říznou při vydlabávání dužiny ostrým nožem. Snad jediná výhoda tohoto postupu je, že vám zůstanou dvě krásné skořápky, ve kterých rádi spí křečci, ale kvůli tomu si přeci kokosový ořech nekupujete. Přitom existuje metoda, která je tak jednoduchá a rychlá!

Co budet potřebovat

Stačit vám bude šroubovák, nebo jakýkoliv jiný podobný předmět a kladivo. Rukama z kokosového ořechu odtrhejte všechna vlákna a můžete začít. Pracujte nad dřezem, abyste zachytili všechny odpadávající kousky a zbývající vlákna. Kokos má tři dírky, z nichž dvě jsou vždy tvrdé a jedna je měkká. Vezměte tedy šroubovák a tuto měkkou dírku najděte a propíchněte. Z ořechu poté vylijte všechnu vodu. Když je kokos dutý, vezměte si ho do jedné ruky a do druhé ruky uchopte kladivo. Kladivem postupně tlučte do kokosu po celé jeho ploše, v ruce jej přitom stále otáčejte. Po chvilce skořápka pukne. Pokračujte pořád úplně stejně, dokud postupně neodpadá celá tvrdá slupka.

Kokos také můžete po odstranění vody vložit do trouby vyhřáté na 200°C, kde ho necháte zhruba 10-15 minut. Kokosový ořech sám pukne a vy jej pak můžete ze skořápky doslova vysypat. Tento postup je ovšem z časového hlediska delší a zbytečně rozehříváte troubu.

Oloupejte i vnitřní slupku

V obou případech se vám buď podaří slupku sundat tak, že vám zůstane celý krásně kulatý kokos, nebo se při postupu rozpadne na několik větších kusů. To ale nevadí, stejně ho budete muset ještě oloupat, a to se mnohem lépe provádí na menších kusech. Vezměte tedy do ruky obyčejnou kuchyňskou škrabku a kokos celý oloupejte od vnitřní slupky.

Smlsněte si na lahodné dužině

Pak už je jen na vás, zda dužinu nakrájíte na kostičky, dáte do lednice a postupně budete odjídat, nebo ji nasušíte a rozemelete na mouku, nebo si připravíte lahodné domácí kokosové mléko. Z jednoho kokosového ořechu připravíte zhruba půl litru kokosového mléka. Receptů, jak mléko či mouku vyrobit, najdete na internetu spoustu.

Kokosový ořech stojí zhruba dvacet korun, a tak se vám výroba domácího mléka nebo mouky několikanásobně vyplatí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008