Pár tipů na dokonalé řízky: Povyšte strouhanku na delikatesu a do pánve dejte párátka!

 Ostatní 
13. května 2017 13:29 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Znáte všechny fígle, jak perfektně připravit řízek? Shutterstock
Smažený řízek je klasika, ale pokud máte dojem, že na něm už nejde nic vylepšit, mýlíte se! Chuť řízku můžete vyšperkovat i doma upravenou strouhankou!

Oživte strouhanku

Strouhanka, kterou používáte na trojobal, rozhodně nemusí obsahovat jen suché rohlíky. Nebojte se experimentovat a dolaďte ji podle své vlastní chuti. Můžete do ní dát směs sušených bylinek (například bazalku, petržel nebo koriandr), najemno nastrouhaný parmazán, hrubou sůl a drcený barevný pepř. Do strouhanky můžete přidat i nalámané kukuřičné lupínky. Milovníci pálivých jídel pak do strouhanky mohou nasypat trochu sušeného chilli.

Aby trojobal neopadával

Co dělat, aby při smažení řízků trojobal neopadával? Nesmíte řízky před přípravou nechávat dlouho obalené v lednici. Do vajíčka na obalování můžete také přidat bílý jogurt (na 1 vejce asi 1 lžičku), strouhanka pak bude na mase pevně držet. Kuchařkám se osvědčilo také trochu piva do vajíčka a některé hospodyňky do něj zase přidávají trochu oleje. Maso je také před obalováním dobré zbavit přebytečné vody. Naklepané a osolené řízky obalte v hrubé mouce. Pokud se i tak vytvoří blátivá hmota, mouku předem nahřejte v troubě. Teprve pak se pusťte do trojobalu.

Jak zabránit přepalování oleje

Řízek obalený ve strouhance udělá v horké pánvi svoje a olej se má tendenci rychle přepalovat. Lze tomu ale zabránit několika fígly! Osvědčila se například dvě párátka vhozená do pánve. Dobře prý ale fungují také silnější kolečka syrové brambory nebo místo brambory můžete do pánve přidat kolečka mrkve.

Jaký tuk vybrat?

Ohledně tuku se názory kuchařů různí. Někteří při smažení vepřových řízků preferují pouze sádlo, jiní zase do pánve dají polovinu oleje a polovinu sádla. Strouhanka se ale úžasně doplňuje s máslem, takže i tato varianta je možná. Pokud ale nemáte přepuštěné máslo, dejte kousek másla do pánve či na řízek až těsně před koncem smažení.

Správné smažení

Důležité je i samotné smažení. Nikdy nedávejte na pánev příliš moc řízků najednou. Tuk by se rychle zchladil, a než by se začaly znovu smažit, nasákly by příliš tuku. Při smažení řízky nepřikrývejte pokličkou, vystupující pára by kapala dolů a brzy by se spíš dusily. A hlavně maso smažte pozvolna.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008