Květiny na talíři. Které můžete bez obav sníst a navíc si pochutnat?

 Ostatní 
24. dubna 2017 09:03 / Kateřina Kofroňová
  1
📷
8 fotografií v galerii
Květy vypadají v jídle lákavě a práce s nimi není složitá. Pinterest
Jedlé květy nejsou v gastronomii žádnou novinkou. Většinu z nich můžete dokonce najít v blízkosti svého bydliště, nebo si je sami vypěstovat. Pokrmy, které s využitím květů připravíte, budou vypadat nevšedně, romanticky, moderně a zkrátka dokonale.

Jak květy vybírat

Při správném výběru a vhodné kombinaci ingrediencí je úspěch zaručen. Zásadním kritériem je vybírat květy, které nebyly nijak chemicky ošetřeny a nerostou v okolí silnic či ploch, které jsou určeny pro venčení psů. Rozhodně tedy nekupujte květiny z květinářství, a pokud je chcete pěstovat doma, nepoužívejte žádná hnojiva.

Které květy jsou jedlé

Každá květina má svou specifickou chuť, proto před přípravou pokrmů důkladně prostudujte, k čemu ji použijete.

Sedmikráska obecná

Je jedlá celá, snadno se transportuje z místa sklizně a je chuťově velmi univerzální. V pokrmech je určena k syrovému zpracování. Dekorujte s ní dorty či cupcaky, krásně se vyjímá především na těch svatebních.

Violka vonná – „fialka“

Nadchne vás opravdu sladkou chutí. Přidat ji můžete do zeleninových salátů, ale využívá se především při přípravě moučníků. Dokonce je o ní známo, že obsahuje zdraví prospěšné látky, jako například saponiny, které usnadňují odkašláváí a díky sloučenině kyseliny salicylové má i protirevmatické účinky.

Violka trojbarevná

Zamrazte květy této krásné květinky do ledových kostek a vaše letní nápoje budou neodolatelné. Kostku můžete hodit jak do alkoholického drinku, tak do sklenice s obyčejnou vodou. Výsledek je jednoduše božský!

Ptačinec prostřední

Jedná se o náš nejrozšířenější a úmorný plevel. Pokud se vyskytuje i na vaší zahradě, nezoufejte a místo likvidování ho sklízejte. Mladé, dosud nerozkvetlé výhonky lze použít do salátů, pomazánek, polévek, nebo dokonce jako alternativu špenátu. Obsahuje vitamin C, B1 a B2, ale také železo a další vitaminy.

Pampeliška

Nebo též Smetánka má botanicky velmi blízko k hlávkovému salátu. Pokud její listy ponecháte tři dny bez přístupu světla, chutnají podobně jako čekanka. Z poupat můžete připravit falešné kapary a z květů sirup či víno.

Čekanka obecná

Na jaře poskytuje mladé listy, které jsou vhodné do zeleninových salátů. Letní květy se hodní na ozdobu sladkých pokrmů. Z vývaru nastrouhaného kořene lze připravit náhražku kávy, tzv. meltu.

Květy ovocných stromů

Můžete je použít do salátů, abyste docílili jedinečného efektu, na ozdobu tmavých moučníků, zmrzlinových pohárů, ale i masa v minutkové úpravě.

Květy hluchavky

Nejvíce sluší moučníkům se šlehačkou. Některé druhy se dokonce řadí mezi léčivé – například hluchavka bílá či hluchavka nachová. Pomáhají při nachlazení, kašli, angíně či chřipce.

Květy černého bezu

Lze z nich připravit vynikající limonádu, drobnými kvítky ozdobit něžné dorty, ale i cupcaky, palačinky, lívance nebo hovězí steak. Připravují se dokonce na způsob řízků v trojobale.

Jíst lze ovšem spoustu dalších květů, jako například: floxy, netřesky, lichořeřišnici, ibišek, sléz, růže, měsíček a další. Inspirace na použití v kuchyni naleznete v naší galerii.

A co vy? Už jste někdy použili květy v kuchyni? Máte nějaké oblíbené? Podělte se s námi v diskuzi pod článkem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008