Jak poznat jedlý žampion

 Ostatní 
19. května 2017 08:06 / Bronislava Silná
  0
📷
3 fotografie v galerii
Žampion hajní je také výbornou jedlou houbou. Lupeny žampionu jsou vždy hnědé. internet
Na zahrádkách a na loukách se objevují první žampiony. Poradíme, jak je stoprocentně rozeznat od jedovatých druhů.

Možnost záměny

Žampion může nezkušený houbař zaměnit především s pečárkou zápašnou, což je mírně jedovatý druh žampionu, který se mu ale velmi podobá. Záměna za jiné druhy hub je sice méně pravděpodobná, ale stává se a bývá vážnější, neboť muchomůrka zelená či bílá jsou smrtelně jedovaté.

Pečárka zápašná

Jak napovídá její název, je pečárka poněkud zavánějící. Páchne po karbolu, který se užívá jako dezinfekce. Pokud máte potíže s čichem nebo jste kuřáci, nechte si nalezený žampion očichat někým s citlivějším nosem. Pokud by k záměně přece jen došlo, projeví se především návaly horka, zčervenáním a nevolností. Neměla by mít vážnější dopady a u některých osob se dokonce neprojeví.

Muchomůrky

Muchomůrky rozeznáme od jedlého žampionu tak, že mají vždy bílé lupeny, zatímco žampion má lupeny v mládí růžové a starší plodnice je má hnědé. Muchomůrky mají také výraznější prsten, který u žampionu téměř chybí. Třeň muchomůrky vyrůstá z vajíčka, kterému se někdy říká kalich smrti. Otrava nastupuje s časovým odstupem. Naštěstí díky moderní medicíně se podaří většinu pacientů zachránit. I tak každoročně několik lidí podlehne této nepochopitelné záměně. Možná k tomu přispívá, že se muchomůrka zelená objevuje v mnoha podobách a některé mohou začínající houbaře zmást.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve