Jen málokdo využívá chytrý telefon opravdu naplno. Věděli jste, že tohle dokáže?

 Ostatní 
29. června 2018 14:39 / Petr Vlach
  11
📷
4 fotografie v galerii
Použití mobilního telefonu pro naše hobby Shutterstock
Vlastníte chytrý telefon? Patrně ano. A využíváte opravdu všech jeho možností? Stále existuje hodně lidí, kterým mobil slouží vedle volání a esemeskování jen na komunikaci přes sociální sítě a případně focení. Možnosti jsou přitom mnohem větší. Čtěte dál a uvidíte, co se svým telefonem můžete podniknout.

V současnosti existují již jen dvě významné softwarové platformy pro mobilní telefony – Android a iOS. Pro obě pak existuje přehršel programů, které zasahují do různých oblastí života. Je proto škoda a zbytečnost pořizovat si jednoúčelová zařízení, když můžeme instalací jednoduchého programu do mobilního telefonu získat funkce, které nám pomohou v našich zájmech. Připravili jsme pro vás několik inspirací. Konkrétní programy již snadno naleznete v obchodech aplikací. Některé získáte zdarma, za jiné sice zaplatíte, ale obyčejně nejde o žádné velké částky.

Výuka cizích jazyků

Mobilní telefon se může stát výborným pomocníkem pro výuku cizích jazyků. Jednak na něm můžete poslouchat různé cizojazyčné nahrávky, můžete si stahovat tzv. podcasty, které jsou k dispozici na různých serverech, které se specializují na výuku jazyků. Můžete sehnat řadu slovníků. Některé mají i schopnost fungovat bez připojení k internetu a mají v sobě dokonce i nahranou výslovnost. Existují pak i specializované programy pro výuku. Typickou ukázkou může být program, v němž se zobrazuje text a je slyšet příslušný zvuk. Existují různé ekvivalenty kartičkových metod a další typy výuky. Při výuce použijeme i filmy s titulky a výborný je také program, který zobrazuje texty k písničkám.

Hudba

Pokud se zajímáte přímo o hru na hudební nástroje, může být pro vás přínosem ladička pro hudební nástroje. Nejrozšířenější jsou pochopitelně ladičky na kytaru či baskytaru. Jsou velmi přesné, přehledné a spolehlivé. Pro ty, kdo rádi zpívají či dokonce vedou pěvecký sbor, může být někdy užitečné mít malé piánko, pomocí něhož si zadáte tón či ověříte, že zpíváte správně. Telefon se hodí i pro ukládání notových partitur. Máte-li tablet, můžete z něho přímo zpívat a šetřit tak papír.

Turistika a geocaching

Samozřejmostí by měla být instalace offline map do vašeho mobilního miláčka. Mapy vám pomohou při vašich turistických výpravách a navíc poskytnou i mnohé detailní informace k jednotlivým místům. Pak už stačí jen další vybavení, o kterém si můžete přečíst tady, a jste zcela připraveni. Můžete si také instalovat speciální aplikace pro geocaching. Možnost navigace do auta asi není třeba připomínat. Přesto ji stále spousta lidí v mobilu nemá.

Ovládání chytré domácnosti

Z mobilního telefonu se může stát ovladač vaší chytré domácnosti. Mobily, které jsou vybaveny infraportem, vám umožní ovládat televizi a další zařízení, která mají klasické dálkové ovládání. Můžete si ale zakoupit i různé chytré žárovky, které jednoduše propojíte právě s mobilem a můžete je na dálku přes internet zhasínat, rozsvěcet, měnit jejich barvu a všelijak je využít i třeba v době, kdy nejste doma a nestojíte o návštěvu zlodějů. Jestliže se zabýváte přímo programováním různých chytrých zařízení do domácnosti na bázi stále populárnějšího Arduina, můžete využít právě různé programy na mobilní telefon, které vám umožní s těmito zařízeními komunikovat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod