Jak na připojení mobilu na kolo s nabíjením

 Ostatní 
11. října 2019 13:39 / Petr Vlach
  0
📷
5 fotografií v galerii
Na delších cestách se zapnutou navigací by se hodilo nabíjení Shutterstock
Možná už vás též napadlo, že by bylo vhodné nějak vyřešit připojení mobilu na kolo včetně nabíjení. Vyplatí se využít třeba i staré dobré dynamo? Máme informace, které by vás mohly zajímat.

Jste šikovný kutil a máte pocit, že vyrobit vhodné nabíjení na kolo nebude problém? Pak je asi na místě vás vyvést z omylu. Řešení sice existuje, ale není tak jednoduché, jak si myslíte.

Dynamo dává malý proud

Klasické dynamo na kolo, které se používalo k provozu osvětlení v dřívější době, má dvě zásadní nevýhody – klade značný odpor našemu šlapání a dává příliš malý výstupní proud. Pokud osadíme dynamo, nadřeme se, ale zapnutý mobil s navigací tímto způsobem elektrickou energií zásobovat nemůžeme.

Určitým řešením by mohl být nákup kvalitního moderního dynama, které je umístěno v náboji kola. Takové dynamo klade podstatně menší odpor a dává i vyšší výstupní proud. Problém je ale v jeho ceně. Stojí kolem pěti či šesti tisíc korun, což se jeví jako naprosto nesmyslná investice.

Solární panel

Ani solární panel nebude vhodným řešením, které by mělo šanci poutat vaši pozornost. Potřebnou plochu totiž na kole jen tak nenajdete. Nabízelo by se umístění do prostoru nosiče, ale tím pádem byste nesměli mít na nosiči umístěné žádné věci. Navíc by k nabíjení docházelo jen v případě svitu slunce na panel. Jestliže by byl panel naopak ve vašem stínu, mobil by se stejně nedobíjel.

Vyhrává powerbanka

Naprostým vítězem je proto řešení s powerbankou. Na libovolné místo umístíte tuto malou krabičku, kabel propojíte s mobilem a máte vystaráno. Elegantním řešením může být využití nepromokavého pouzdra, které se suchými zipy přidělá na rám kola. Fantazii se ale meze nekladou. Připevnit ji můžete třeba pomocí stahovacích pásků. O jejich dalším využití jsme psali zde.

Jestliže jedete na vícedenní výlet a chcete být nezávislí na shánění zásuvek, můžete toto řešení kombinovat se skládacím solárním panelem. O pauze na oběd či v jiných vhodných chvílích panel rozložíte, natočíte na slunce, propojíte s powerbankou a nabíjíte. Tímto způsobem si můžete zajistit nabitý mobil i na delších cestách.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve