Jak vybrat pomelo, aby bylo sladké a šťavnaté?
Odkud se k nám dováží
Toto velké kulaté citrusové šťavnaté ovoce s hořkou ale zároveň sladkou chutí se k nám dováží nejčastěji z Číny, kde se ve velkém také pěstuje. V menším množství se pěstuje i v dalších státech jihovýchodní Asie, odkud pochází. Jelikož se ale trhá ještě nezralé, dozrává až cestou na náš stůl. Může se tak často stát, že si ještě nezralé pomelo doneseme s velkým zklamáním domů.
Jak jej správně vybrat
Aby se nám nestalo, že doma zakrojíme absolutně nezralé a suché pomelo, které naše chuťové pohárky neuspokojí, jelikož chuť nemá téměř žádnou, musíme vědět, jak si v regálech umět vybrat. Nikdy nekupujte takové, které má zelený odstín. Koukejte spíš po žlutém až oranžovém, které je na pohmat měkké. I tak se vám ale může stát, že ho doma rozkrojíte a nebude to ono.
Nejlepší je v sezoně
Sezona pomela teprve začíná, a proto teď ještě dobré pomelo spíš nekoupíte, i když už je řada obchodníků má na svých pultech. Konzumní zralost pomela přichází až koncem listopadu, ne-li začátkem prosince.
Jak pomelo správně konzumovat
Hlavně ho nikdy nejezte stejně, jako třeba pomeranč. Pomelo je nutné předem důkladně oloupat, a to nejen od průhledných bočních slupek, ale i od tenké bílé slupky, která se nachází těsně pod kůrou.
Pokud byste konzumovali pomelo i se slupkami, nezvládli byste s chutí sníst víc než jeden měsíček. Dopředu si oloupejte celý plod, naporcujte, vložte do misky a pak už ho snězte klidně všechen. Svou chutí vás ohromí a navíc vám na 100 g dá neuvěřitelných 130 % doporučené denní dávky vitaminu C. Obrovské množství vitaminu C má například i likér z černého bezu, o kterém jsme psali nedávno.
Hlavně si ale pamatujte, že jakmile ho koupíte, měli byste ho sníst do tří dnů. Jakmile ho totiž jednou rozkrojíte, musíte ho urychleně spotřebovat. Má totiž tendenci rychle vysychat.