Je výhodnější internet vzduchem nebo po drátu?

 Ostatní 
31. října 2017 10:29 / Petr Vlach
  0
📷
1 fotografie v galerii
Vzduchem nebo po drátu? Je potřeba zhodnotit místní poměry Shutterstock
Všichni tři hlavní operátoři mají nabídku na internet šířený prostřednictvím sítě LTE, neboli 4G. Cena také není špatná. Je to nabídka výhodnější než internet prostřednictvím VDSL? Máme informace.

Různé názvy, stejný princip

Všichni tři operátoři nabízejí internet, který se šíří prostřednictvím mobilní sítě daných operátorů. Data nejsou nijak limitována. Rychlost vypadá slušně a cena také není špatná. Někteří možná litují, že podobnou nabídku si nemohou pořídit do svých mobilů. Bohužel, tento „mobilní“ internet je opravdu vázán na dané místo. Zařízení napevno nainstaluje technik. Pro dobrý příjem se montuje anténa a operátor má samozřejmě i další prostředky jak poznat, pokud by si někdo takovýto internet chtěl někam přemisťovat.

Výhody

Internet přes mobilní síť je jednoznačně záchranou pro lokality, kde nebyl dostupný VDSL internet a ostatní poskytovatelé nebyli schopni zajistit solidní pokrytí internetem např. prostřednictvím wifi. Někteří operátoři mohou mít také v menších místech i slušnou rychlost. Zejména může být vyšší rychlost uploadu, tedy nahrávání na internet. To využijí zejména ti, kdo posílají na různé servery větší soubory. Typicky se jedná o nahrávání videí na youtube a podobné aktivity.

Nevýhody

Internet šířený přes mobilní síť má zatím spíš horší odezvu. To je vlastnost negativní pro počítačové hráče, kteří vyžadují rychlou reakci v síti při hře online. Také deklarovaná rychlost stahování dat bývá jen zřídkakdy dosažena, což sice platí i pro VDSL, ale u internetu přes LTE je situace o dost horší. Navíc ve městech je více uživatelů a síť mnohdy vykazuje větší známky přetížení.

Mezi další nevýhody patří větší citlivost na povětrnostní podmínky. Jestliže dojde k extrémnímu počasí, může být cesta signálu mezi vysílačem a anténou na vašem domě natolik problematická, že dojde k výpadku.

Závěr

Pokud máte dostatečně rychlý internet VDSL, nepřinese internet vzduchem žádnou podstatnou výhodu. Není ovšem vyloučeno, že do budoucna budou mobilní operátoři schopni nabídnout o tolik vyšší reálné rychlosti, že se dostanou do popředí zájmu. Jestliže nejste spokojeni se stávajícím připojením a rychlé VDSL u vás není, bude LTE připojení dobrou volbou, která vám zajistí spokojenost. Doporučujeme sledovat zkušenosti ostatních uživatelů ve vaší lokalitě a nespoléhat jen na marketingové řeči jednotlivých operátorů. Rychlost až 50 Mbit/s může také znamenat pouhou desetinu této rychlosti.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve