Tablety do myčky si můžete vyrobit i sami. Nádobí se bude blýskat a vy ušetříte peníze

 Ostatní 
07. dubna 2018 15:49 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Komerční tablety do myčky lze snadno nahradit Shutterstock
Myčky nádobí už dnes bývají běžnou součástí kuchyní. Pokud budete chtít za jejich provoz ušetřit nějakou tu korunu a ještě dobře posloužit přírodě, zkuste si někdy mycí tablety nekupovat v obchodě, ale vyrobit si je sami doma.

Návodů na domácí tablety do myčky existuje hned několik. Vybrali jsme pro vás dva, vyzkoušejte a uvidíte, který se vám více osvědčí. O tom, které nádobí do myčky rozhodně nepatří, jsme psali zde.

Citrónové tablety

Pokud máte chuť vyzkoušet v praxi sílu domácích tablet do myčky, můžete otestovat tento návod. Na jeden cyklus budete potřebovat:

  • 1 lžičku práškové sody
  • 20 ml 5% roztoku kyseliny citronové (tzn. rozmíchat 50 g kyseliny v 1 l vody)
  • 50 g tablet kuchyňské soli (ty se postupně rozpouštějí a zůstávají v myčce na mnoho dalších cyklů)
  • 2 lžíce kyseliny citronové

1 lžičku práškové sody dejte do dvířek, tam, kam běžně dáváte tabletu. Kuchyňskou sůl v tabletách nasypte do nádržky k tomu určené na dně myčky. 5% roztok kyseliny citrónové si můžete vytvořit do zásoby: v litru vody rozmíchejte 50 g kyseliny citronové. 20 ml nalijte do pravých dvířek na leštidlo. Pro extra lesk můžete rovnoměrně na dno myčky rozsypat 2 lžíce kyseliny citrónové.

Tablety ze sody

Druhý návod uvítají hlavně lidé, které trápí tvrdá voda a často tak bojují proti vodnímu kameni. Na jejich výrobu budete potřebovat:

  • 300 g jedlé sody
  • 300 g práškové sody na praní
  • 150 g hrubozrné kuchyňské soli
  • 150 g kyseliny citrónové
  • jar
  • ocet

Všechny tyhle suroviny smíchejte a dejte do pěkné dózy s víčkem. Musíte ale dát pozor, aby se do dózy nedostala vlhkost - jejím vlivem by kyselina citrónová mohla ztvrdnout.

Když budete chtít myčku zapnout, dejte do dvířek na tabletu 1 až 2 lžičky této směsi a zakápněte 2 kapkami normálního jaru na ruční mytí nádobí. S jarem to v žádném případě nepřežeňte - stačí opravdu dvě kapky. Dolů do myčky můžete pak nalít půl hrnku octa. Díky němu budou skleničky doslova nablýskané.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod