Příprava na jaro: Vyperte si boty v pračce správně

 Ostatní 
18. března 2018 09:35 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bilé plátěné tenisky v pračce krásně oživíte Pixabay
Dělá to tak každý, jenom vy jste to ještě neměli odvahu zkusit? S naším návodem, jak správně vyprat boty v pračce, určitě zazáříte. A vaše boty taky. Asi žádný výrobce bot vám nedoporučí, abyste je vyprali v pračce.

Určitě jste ale slyšeli, že vaši známí to dělají běžně a vaše babička si to nemůže vynachválit. Jak tedy postupovat, když chcete vyprat boty v pračce a nechcete si je zničit?

Nejdříve vytřiďte kožené a semišové boty. Ty v žádném případě do pračky nedávejte a spolehněte se na starou dobrou ruční práci. Kožené boty tedy otřete vlhkým hadříkem a semišové vyčistěte kartáčkem a speciální pěnou.

Z látkových bot, kterým pračka neublíží, vyndejte vložky a vydrhněte je kartáčkem ve vodě s pracím práškem. Pak je usušte třeba na topení.

Tkaničky pryč

Další věc, kterou z bot vytáhnete, jsou tkaničky, které lze prát s běžným oblečením. Tak se aspoň nezabarví a budou zase jak nové. Svažte je k sobě jemně tak, aby neproklouzly v bubnu pračky.

Boty bez vložek a tkaniček nejprve ponořte do kyblíku s vodou, do které přidáte i trošku přípravku na umývání nádobí.

Při chůzi se do bot dostane mnoho nečistot z asfaltu a jiných povrchů, které praní v pračce běžně neodstraní, pokud je nejprve neodmastíte.

Podrážku vyčistěte

Boty poté důkladně propláchněte čistou vodou, zabráníte tím vypěnění pračky. Ještě než dáte boty do pračky, je vhodné vyčistit gumovou podrážku.

Ideální způsob, jak oživit bílou barvu, je vydrhnout gumu pastou na zuby. Ta obsahuje fluorid, který bělí nejen zuby, ale i mnohé povrchy. Možná pastou mírně boty zašpiníte, ale to nevadí, pračka vše spraví.

 A hurá do pračky

Teď už konečně přistoupíme k samotnému praní. Boty vložte do pracího pytle, případně do povlaku na polštář, aby se nerozbily či nerozlepily. Použijte tekutý prací prášek. Kromě bot můžete vyprat i psí pelíšek, více píšeme zde.

Pokud byste použili sypký prášek, mohlo by se stát, že se zcela nerozpustí a hrudky se dostanou do bot. Zanechá tak nejen viditelné stopy, ale také by vás boty mohly třeba tlačit.

Sušičku ne

Některé pračky mají prací program přímo na boty. V tom případě máte vyřešeno. Pokud tento program vaše pračka nemá, nastavte praní na jemné tkaniny, teplotu vody na 30 °C a co nejnižší otáčky.

Pokud byste prali boty v teplejší vodě, mohlo by se stát, že se zkroutí. Vysoké otáčky by mohly poničit boty nebo samotnou pračku.

Obuv pak nedávejte do sušičky, mohly by se v ní zkroutit podrážky. Jednoduše je nechte u radiátoru, případně na sluníčku. Sušení urychlí, když boty vycpete starými novinami.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008